Friss hírek

2004.10.18. 11:39

A Városligetben lehet az 1956-os központi emlékmű

A Városligetben az egykori Sztálin-szobor térségét javasolja az 1956-os központi emlékmű helyének a fővárosi önkormányzat vezetése - tájékoztatta a sajtót Bőhm András SZDSZ-frakcióvezető.

BAMA

     Bőhm András SZDSZ-frakcióvezető  elmondta, hogy a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén az építészekből,  szobrászokból, várostervezőkből álló munkacsoportnak ezt a  javaslatát terjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé előzetes jóváhagyásra.  A munkacsoportot Jovánovics György szobrászművész vezette.
     A kormányzat döntése szerint az 1956-os szabadságharc és  forradalom tiszteletére központi emlékművet állítanak fel.
     A kompozíció alkotóját a jövő hónapban kiírandó nemzetközi  pályázat keretében választják ki. Az emlékmű létrehozásának  előkészítését, illetve az 1956-os emlékév tervezését a Kosáry  Domokos akadémikus által vezetett emlékbizottság végzi.
     Az emlékmű nemzetközi pályázatának kiírásához szükség van a  fővárosi önkormányzat előzetes jóváhagyására. A pályázat lezárása  után a győztes pályaterv dokumentációját, illetve az emlékmű  felállításának engedélyezési javaslatát ismét a közgyűlés elé  terjesztik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!