Mit üzen az UEFA?

Novák Miklós

Már az is látlelet a nyugati civilizációnak mondott súlyos betegről, ahogyan az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Németország–Magyarország mérkőzés után kitörölte Marco Rossi nyilatkozatából a játékvezetőt érintő kritikus megjegyzést. A magyar válogatott szövetségi kapitánya nem volt rest ország-világ előtt kijelenteni, Danny Makkelie szerinte tévedett, amikor az első német gól közvetlen előzményeként nem fújta le Gündogan szabálytalanságát Willi Orbánnal szemben.

„Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését!” – ez az első pont a tizenkettő közül, amit a márciusi ifjak az akkori korszellem jegyében vetettek papírra. 2024-ben ott tartunk, hogy egy sportrendezvényen a píszí jegyében egy sportvezető szavait cenzúrázzák. Méghozzá büntetlenül! Nem ágál ellene sem Rossi, sem a magyar szövetség, az MLSZ, mert úgy vannak kondicionálva, hogy tudják, jobb inkább lapítani, mert ráfázik, aki ujjat húz az UEFA-val, amely állam az államban, helyesebben államok feletti szervezet. Mindez persze már meg sem kottyan, a szólás szabadsága ma már tényleg csak a magasztos elvekben létezik, beletörődtünk a véleménydiktatúrába.

Amit azonban az UEFA Varga Barnabás sérülésekor művelt, már nem bölcsészeknek való elméleti, hanem nagyon is gyakorlati probléma.

Mindenki láthatta az egészségügyiek, a mentősök szerencsétlenkedését, miközben a magyar játékosok Szoboszlai Dominikkel az élen kétségbeesetten noszogatták őket, mert pontosan észlelték, nagy a baj. Régen ilyenkor azt láthattuk, hogy az orvosok és segítőik nyargalnak a sérült futballistához, ahogy csak bírnak. Most viszont majd fél percet kellett várni, hogy Varga Barnabás végre szakszerű ellátást kapjon. Hogy miért? Mert így szól az UEFA-protokoll.

„Szakszerű volt a koordináció a helyszínen lévő összes egészségügyi személyzet között, és minden a vonatkozó egészségügyi eljárásoknak megfelelően történt. Nem volt késedelem a játékos kezelésében és segítésében” – az UEFA az esetről megfogalmazott közleményében többek között ezt volt képes kiizzadni magából.

De legalább a szervezet konzekvens, mint az ökör. A magyar–skót találkozó után Steve Clarke szavait cenzúrázta, amiért a skót kapitány szóvá merte tenni, hogy Willi Orbán és Stuart Amstrong ütközésekor a magyar középhátvéd szabálytalankodott, ergo a bíró büntetőtől fosztotta meg a csapatát.

Magunk között ismerjük el, van benne valami. Azzal a kiegészítéssel, hogy a skót akció valószínűleg lesről indult. Ám tisztességes elemzés helyett sokkal egyszerűbb és kényelmesebb a cenzúrához folyamodni.