Ezotéria

2009.04.22. 05:28

Egyél virágot!

Köztudott, hogy Sissy császárné kedvenc édessége az ibolyafagylalt volt. Itt az ideje, hogy Te is kipróbáld a virágokat a konyhában! Az ibolya, a rózsa és a levendula illatos salátákba, desszertekbe való. A körömvirág viszont jó helyettesítője a drága sáfránynak. Csak fantázia és merészség kérdése bármelyiket kipróbálni.

BAMA

Az ókori Rómában rózsát, ibolyát, mályvát egyaránt fogyasztottak, míg a keleti ételekben ezeket ma is használják. A felhasználáshoz adunk néhány tanácsot.

A kiválasztás

1.) Legyél óvatos! Virágboltban vásárolt növényt semmiképp se tegyél az ételbe! Csak a garantáltan vegyszermentes környezetben termesztett példányok alkalmasak az emberi fogyasztásra. Azt is ellenőrizd, vajon az adott növény ehető-e egyáltalán, ugyanis vannak kifejezetten mérgező virágok is.

2.) Ha saját kertedben termeszted a növényeket, reggel vagy délután szedd le, amikor víztartalmuk viszonylag magas. Csak a hibátlan példányok jók. Féregrágta, beteg növényt nem szabad felhasználni. Általában a szirmok ehetők, a porzók, és a virág többi része ritkán.

3.) Mosd meg alaposan sós vízben a leszedett virágokat. Ha ezután egy dézsa jeges vízbe dobod egy percre, igazán üdévé válnak. Itasd le a felesleges vizet papírtörülközővel, majd óvatosan szedd le az ehető részeket. A szárhoz kapcsolódó helyen a szirmok színtelenek, és ez a rész általában keserű, ehetetlen, ezért célszerű eltávolítani. Ha nem használod fel azonnal a virágot, vízzel teli edényben tárolhatod rövid ideig.

 

4.) Először csak nagyon kevés virágot adj az ételhez. Meg kell szokni az ízét, a túl sok virág elfogyasztása pedig emésztési problémákhoz vezethet. Ha allergiás, legyél nagyon óvatos.

Receptötletek

* Helyezz egy kardvirágot vagy hibiszkuszt tiszta öblös üvegbe és öntsd köré a kedvenc italodat. Szárát, bibéjét dobd ki!
* Salátákra szórj ehető virágszirmokat.
* Fagyassz le apró virágokat egy-egy jégkockában, és így add az italokhoz. Dekoratív és finom.
* Ízesített olajokhoz, marinádokhoz, zselékhez is adhatsz virágszirmokat.
* Kandírozott virággal díszítsd az édességeket, desszerteket (kandírozás: kristályos cukorréteggel bevonás).

Ehető virágok

(Ehető virágok és ízük, tájékoztatásul.)

Kamilla: Enyhén almára emlékeztető ízű.
Krizantém: Enyhén kesernyés ízű.
Citromvirág: Határozottan citrus illatú és ízű.
Búzavirág: Édeskés, fűszeres ízű, kicsit szegfűszeges illattal.
Pitypang: Nagyon fiatal bimbók megsütve gombára emlékeztető ízt adnak.
Fukszia: Enyhén savanykás ízű.
Kardvirág: Salátára emlékeztető ízű.
Jázmin: Finom édeskés ízű.
Orgona: Citromos, virágos átható ízű és illatú.
Árvácska: Enyhén édestől savanykásig terjed az íze.
Kankalin: Lágy fűszeres édeskés ízű.
Napraforgó: Enyhén keserű, a még ki nem nyílt virágot úgy kell megpárolni, mint az articsókát.
Ibolya: Édes, nektár ízű.
Rózsa: Édes, aromás.
Szegfű: Fűszeres, szegfűszeges ízű.

Vigyázat, mérgező virágok!

Kökörcsin
Őszi kikerics
Azálea
Vérpipacs
Tündérkonty
Nárcisz
Gyűszűvirág
Jácint
Hortenzia
Írisz
Leánder
Trombitavirág
Lilaakác

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!