segítünk egymásnak

2021.02.03. 16:00

Az önkéntesség éve lesz 2021 Magyarországon

Meghirdették 2021-re az önkéntesség magyarországi évét, az eseménysorozatba a kormányzati, a civil és a vállalati szféra szereplőit is bevonják.

A Katolikus Karitász önkéntesei pakolják az első tanszercsomagokat a Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezésű segélyprogramjáról tartott budapesti sajtótájékoztató után 2020. augusztus 5-én.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Rácz Zsófia fiatalokért felelős – a családokért felelős tárca nélküli minisztert segítő – helyettes államtitkár szerdán online sajtótájékoztatón a tematikus év egyik legfontosabb céljának nevezte egy új nemzeti önkéntesstratégia kidolgozását a 2021 és 2030 közötti időszakra.

A stratégia céljai az önkéntesség kultúrájának további népszerűsítése, az önkéntesek arányának növelése a felnőtteknél és a fiataloknál, a vállalati önkéntesség ösztönzése, illetve az önkéntesség és a fenntartható fejlődés „még intenzívebb” összekapcsolása – sorolta.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: az önkéntesség érték, hiszen ez az egyetlen tevékenység, amelynél „az által leszünk többek, hogy másoknak adunk”.

Közlése szerint

2010 óta folyamatosan nő az önkéntesek száma Magyarországon, a koronavírus-járvány idején pedig az önkéntesség szerepe még inkább felértékelődött.

Az idei magyarországi program előzményeire is utalva felidézte, hogy 2001-ben rendezték meg az önkéntesek nemzetközi évét, 2011-ben pedig az önkéntesség európai évét.

Rácz Zsófia a példamutatás szerepét hangsúlyozva fontosnak nevezte, hogy a fiatalok is kivegyék a részüket az önkéntes tevékenységekből, mivel ezeknek a generációk közötti együttműködésben is jelentős szerepük van.

„Menő” ma önkéntesnek lenni

F. Tóth András, a tematikus évet koordináló Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) ügyvezető igazgatója ismertette:

a magyarországi felnőtt lakosság mintegy 30 százaléka vesz részt ilyen tevékenységekben, és egyre többen szeretnének bekapcsolódni azokba. „Önkéntesnek lenni ma menő”

- mondta.

Az idei eseménysorozat céljának nevezte az önkéntes programok minőségfejlesztését, köztük a képzési rendszerek kidolgozását, a koordinátorok magas szintű felkészülését, a támogatási rendszerek, jogszabályok szükséges módosítását.

Négy önkéntességi hét is lesz idén

Bálega János, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetője arról beszélt, hogy az idei eseménysorozat kulcsszavai a minőségfejlesztés, a bevonás, a figyelemfelhívás és az innováció. A tematikus év lebonyolításában részt vevő regionális koordinátorok feladata lesz, hogy figyeljenek ezekre – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. Nyugat-Magyarországon három régióban, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület pedig három kelet-magyarországi régióban lát el koordinátori szerepkört, a fővárosban és Pest megyében pedig az Önkéntes Központ Alapítványhoz lehet fordulni segítségért.

Tájékoztatása szerint az év folyamán négy önkéntességi hetet is tartanak: április 19-től a környezetvédelem és fenntarthatóság, június 7-től a szociális ellátás, augusztus 23-tól a gyermek, család, ifjúság, végül október 1-jétől idősügyi témakörben.

Március 4-én Székesfehérváron lesz a nyitóünnepség

Vad Lilla, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány önkéntes programjainak vezetője az év további programjairól szólva elmondta: március 4-én tartják az eseménysorozat nyitóünnepségét Székesfehérváron, itt online szakmai rendezvények, előadások és beszélgetések is lesznek.

Szólt arról is, hogy 52 héten keresztül mutatnak be egy-egy aktív, példaértékű önkéntest az ország különböző területeiről. A hét önkéntese címre folyamatosan várják a jelöléseket az [email protected] e-mail címre.

Hozzátette: ősszel szakmai konferenciát rendeznek a nemzetközi jó gyakorlatokról, december 5-én pedig Debrecenben tartják az önkéntes év záróünnepségét.

Az eseménysorozat nagykövete Miklósa Erika operaénekes és Gundel Takács Gábor sportriporter, kommentátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!