Ország-világ

2021.01.26. 16:00

Valóra vált álom: új síparadicsom nyílt meg Székelyföldön (videó)

Az idei tél hidegebb napjai kiváló alkalmak az új sportlétesítmény, a székelyvarsági sípálya kipróbálására.

Három éve határozták el a helyiek, hogy korszerű sípályát alakítanak ki Székelyvarság határában a falu Borosmező néven ismert lejtőjén. Kezdetben merész álomnak tűnt az elképzelés, de összefogással és a magyar kormány anyagi támogatásával január közepén próbaüzemre készen állt a környék első ülőliftes pályája – tudhatták meg a köztévé Kárpát-medence című műsora legutóbbi adásának nézői.

– Az összefogásban mindenki oda kell tegye a csontot, mert másképp nem működik. Az önkormányzat, közbirtokosság, civil szféra, a képviselet akár a román parlamentben, akár a magyar parlamentben, össze lehet szőni mindezt, s akkor életre lehet hívni egy ilyen beruházást – mondta Tamás Ernő székelyvarsági polgármester.

A csíkszeredai származású, minden idők legjobb magyar síelőjeként jegyzett Miklós Edit szakmai segítséggel állt a kezdeményezők mellé.

– Hazaköltöztem, szeretném az itthoni közösséget segíteni. Az elindulásnál és útközben. A szakmai dolgokat, felügyelni a biztonságot, és azt segíteni, hogy a turisták jól érezzék magukat és sokan jöjjenek ide – nyilatkozta az olimpiai hetedik és világkupa bronzérmes síelő.

Az elmúlt hetekben megfeszített tempóban dolgoztak a sípálya kivitelezői. Olykor az időjárás is próbára tette őket, hiszen a legendásan nagy székelyföldi telek itt sem a régiek. Már decemberben bevetették a hóágyúkat, ám a szokatlanul enyhére fordult időjárás miatt elolvadt a pályára fújt hóréteg. A csapat nem adta fel, ahogy lehetett, kezdték elölről a munkát.

– Gyerekkorunktól sízünk, s mindig megvolt bennünk, hogy kellene ide egy sípálya. Három éve készülünk erre a napra, úgyhogy különleges nap a megnyitó – emlékeztetett az üzemeltetést végző Magyari József.

A székelyvarságiak azt tervezik, hogy a síterepet négy évszakossá teszik, például downhill pályával várják majd a hegyi kerékpárosokat. A különleges turisztikai adottságokkal rendelkező faluban tehát újabb merész álmokat szövögetnek, és most már tudjuk, hogy sem időjárás, sem áramszünet nem jelent akadályt, ha a székelyföldi tanyaközség élni és fejlődni akar. A polgármester szerint a beruházás mérföldkő Varság életében, hiszen a turisztikai kínálat bővítése a falu megtartó erejét is erősíti.

– Kihoztam ezeket a síléceket, amelyek édesapám tulajdonát képezték. Most már a magaménak tartom, fiatalabb koromban én is elég sokat síztem vele. Tehát bizonyíték arra, hogy Székelyvarságon volt ezelőtt 100 évvel is síélet, s reményeink szerint lesz még 100 év múlva is – példázta a régi síléccel Tamás Ernő polgármester, hogy a múlt öröksége igenis feljogosítja a varságiakat arra, hogy ilyen bátor tervekbe vágjanak.

Borítókép és fotók: kivágások az idézett Kárpád-medence adás videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!