Konyhai praktika

2021.01.05. 13:09

Így készíthet tökéletes hollandi mártást

A hollandi méltán az egyik legnépszerűbb alapmártás. Selymes textúrájával, enyhe savasságával és csodás színével a zöldségektől a halakig rengeteg ételre felteszi a koronát.

Nem véletlen, hogy ez a fajta szósz sose megy ki a divatból. Ennek a tökéletes mártásnak az eredete a 17. századba nyúlik vissza. Elkészítése nem bonyolult, de van pár szabály, amit a siker érdekében mindenképp be kell tartani – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Csak friss, szobahőmérsékletű tojásokkal dolgozzunk!

Az emulziót gőz fölött készítsük, de ügyeljünk arra, hogy a gőz ne legyen túl forró, mert a tojások 82 fok felett elkezdenek főni, a bennük lévő fehérjék kicsapódnak, és a mártás nem lesz sima.

Az olvasztott vaj legyen meleg, de ne legyen 82 foknál forróbb!

Ez a mártás csak legalább 82 százalék zsírtartalmú vajjal működik, csökkentett zsírtartalmú vajkészítményekkel nem.

A hollandi mártást mindig frissen készítsük!

A benne lévő nyers tojás miatt ugyanis nem szabad hosszasan állnia, mert elszaporodhatnak benne a kártékony baktériumok.

A már kész mártást 40-45 fokos vízfürdőben eltarthatjuk egy darabig, de 2-3 óránál ne álljon ott tovább.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!