Himalája-expedíciók

2019.10.11. 22:05

Varga Csaba visszafordult a viharos időjárás miatt

A Dhaulagiri csúcsrégiójában erős szélben mászni életveszélyes, az idő pedig nem mutatott hajlandóságot a javulásra, ezért döntöttek az alpinisták a visszafordulás mellett.

Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. szeptember 7-én, mielőtt elindult Nepálba, hogy megmássza a világ 7. legmagasabb hegycsúcsát, a 8167 méter magas Dhaulagirit

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója a viharossá váló időjárás miatt pénteken visszafordult, így nem sikerült elérnie a 8167 méter magas Dhaulagiri csúcsát – közölte pénteken a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Bíró Dániel.

Az összegzés szerint Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója magyar idő szerint a reggeli órákban jelentkezett be a 2-es táborból (6600 m), miután minden hegymászó a levonulás mellett döntött a viharossá váló időjárás miatt.

Az erdélyi magyar alpinista július 19-én hódította meg pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül 4. nyolcezresét, a 8080 méter magas Hidden Peaket, szeptember 15-én pedig már a Dhaulagiri alaptáborában volt. Két héttel később,

rövidre szabott akklimatizációs mászásai után elindult a csúcstámadásra, de a folyamatos havazás és a hegyen felgyülemlett extrém hómennyiség miatt visszafordult.

Október 8-án ismét megpróbálkozott a csúcs elérésével, de a viharos időjárás ezúttal sem adott esélyt a mászóknak, minden nap hóviharban haladtak felfelé. Mint írják,

a Dhaulagiri csúcsrégiójában erős szélben mászni életveszélyes, az idő pedig nem mutatott hajlandóságot a javulásra, ezért döntöttek az alpinisták a visszafordulás mellett.

„Sajnos senki nem indult tovább az erős szél és a folyamatos hóesés miatt. Eredetileg nyolcan indultunk volna, de csak Ali Sadpara és én álltunk készen. Végül azonban mindenki a levonulás mellett döntött, ilyen időben egyedül életveszélyes lenne felmenni. Nagyon sajnálom” – idézi Varga Csabát a közlemény.

A Kalifa Alpin Csapat vezetője, Sarhan Omar kiemelte, hogy a hegymászók biztonsága a legfontosabb szempont, és száz százalékig egyetértenek Varga Csaba döntésével.

„Varga Csaba röviddel ezelőtt már az alaptáborból jelentkezett be, néhány nap múlva pedig elindul hazafelé” – írták a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!