hasznos tippek

2019.10.14. 08:21

Mit tegyünk, ha gyötör az izomláz?

A mozgás néha fájdalommal jár. Ki ne érezte volna már edzés alatt vagy után, hogy fájnak az izmai? Érdemes kipróbálni az alábbi módszereket, hogy elkerüljük a fájdalmat.

Forrás: Shutterstock

Edzés után az embert jóleső érzés, elégedettség tölti el, amit hamar be tud árnyékolni egy izomgörcs, fájdalom vagy erős izomláz. Ha drasztikusan változtatunk az edzésprogramon, szinte elkerülhetetlen, hogy ne fájjanak az izmok, ám vannak olyan módszerek, amelyek segítségével csökkenthetjük a fájdalmat – írja a csupasport.hu.

Ha edzés közben fáj

Bemelegítés: A fájdalom és a sérülés megelőzésének legjobb módja az alapos bemelegítés.

Az nem elég, ha az ember egy-két törzskörzést, karlendítést csinál.

A bemelegítés során végezzünk sok nyújtógyakorlatot, és legyenek benne dinamikus szakaszok is.

Sokan elkövetik azt a hibát a súlyzós edzés előtt, hogy nem melegítenek be, hanem egyből emelgetni kezdik a többkilónyi súlyokat, így még inkább kockáztatnak egy izomhúzódást, sérülést.

Hidratálás: A fájdalom elkerülésében nagy szerepe van a hidratálásnak is. Figyeljünk arra, hogy edzés előtt minél több vizet igyunk.

Ha edzés után fáj

Jégfürdő: Szinte minden profi csapat öltözőjében van már egy hatalmas kád tele jéghideg vízzel, hogy a sportolók az edzés után tíz percet elidőzzenek benne. A szakemberek ma már az amatőr sportolókat is arra ösztönzik, hogy edzés után hideg zuhannyal hűtsék magukat, ugyanis a hideg vizes fürdők jelentősen csökkentik az izomfájdalmat.

Melegítsük fel: Míg közvetlenül az edzés után a hideg van jó hatással az izmokra, néhány órával később a meleg. Ha jó idő van, üljünk ki a napra, de jót tesz 15 percnyi infraszauna is.

Együnk meggyet, ananászt: mindkettőben találhatók olyan enzimek, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, így ajánlatos ezekből a gyümölcsökből fogyasztani.

Ha másnap fáj

Edzés: Ha súlyos izomlázzal küzdünk, a legjobb gyógyszer az edzés. Olyan mozgást végezzünk, amellyel azokat az izmokat dolgoztatjuk meg, amelyekben a fájdalmat érezzük.

Jég: A jeges fürdő közvetlenül az edzés után segít, de ha másnap mégis fájnak az izmok, jó, ha lokálisan jegeljük.

Masszázs: Kiváló módszer a fájdalom enyhítésére a masszázs. Ha úgy érezzük, hogy sikítófrászt kapunk, ha valaki hozzáér a fájó testrészhez, masszírozzuk át magunkat a kérdéses területeken, vagy használjunk masszázshengert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!