kezelhető

2019.10.17. 18:20

Csupán egyetlen figyelmeztető jele van a csontritkulásnak

Életveszélyes lehet a betegség, ha nem fordulunk vele orvoshoz.

Forrás: Shutterstock

A csontritkulásos betegeknek csak húsz százaléka áll orvosi kezelés alatt, pedig kezelés nélkül jelentősen nő a törési kockázat – közölte a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság elnöke csütörtökön a csontritkulás október 20-i világnapjának alkalmából az M1 aktuális csatornán.

Takács István azt mondta, hogy évente 17 ezren szenvednek combnyaktörést, és harmaduk a szövődmények miatt nem éli meg a következő év végét.

A csontritkulás egyetlen figyelmeztető jele, ha a testmagasság öt centiméterrel csökken. A két legnagyobb rizikófaktor az életkor – nőknél menopauza után, férfiaknál 65 éves kor felett – és a már bekövetkezett csonttörést. Az utóbbi akár ötszörösére is emeli a törés lehetőségét – tudatta.

Kitért arra is: a Tovább ne törj! elnevezésű program kockázatfelmérő kérdőívének kitöltésével meg lehet állapítani, kinek mennyi esélye van a csontritkulásra, csonttörésre. Magas rizikófaktor esetén pedig érdemes szűrővizsgálatra menni, a gyógyszeres kezelés ugyanis a felére képes csökkenteni a törési kockázatot – hangsúlyozta Takács István.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!