Természetes szépítők

2019.10.24. 08:30

Ápolja bőrét az ősz kincseivel!

A szezon gyümölcsei és termései gazdagok tápanyagokban: nemcsak elfogyaszthatók, hanem külsőleg is felhasználhatók. Fürdősó, arcmaszk és kézkrém – így készítheti el őket!

Forrás: Shutterstock

A Vasárnap Reggel arról ír, hogy a szeles, hűvös idő nem hat kedvezően a bőrre, amit a kozmetikai cégek igyekeznek is kihasználni, és számtalan hidratáló, tápláló terméket dobnak folyamatosan a piacra. Ám aki nem akar ezekre sokat költeni, annak sem kell kétségbeesnie, hiszen jó néhány olyan hatóanyag található a szezonális élelmiszerekben, amelyek segíthetnek.

A birs csökkenti a bőrpírt

Erről az őszi gyümölcsről gyakran megfeledkezünk, talán csak a birsalmasajt jut róla az eszünkbe. Pedig ez a késői finomság igen sokoldalú: gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással rendelkezik, ezért ideális az érzékeny bőr ápolására. Továbbá nagy a nedvességtartalma, amit úgy tud átadni, hogy közben nem lesz zsíros tőle a felület.

Tanács: Készítsen zselés arcmaszkot! Szeleteljen fel 2 db érett birsalmát, távolítsa el a magokat, és éjszakára áztassa be a gyümölcshúst egy kevés vízbe. Az így képződött zselés masszát vigye fel a megtisztított arcára, hagyja rajta 10 percig, majd öblítse le langyos vízzel.

A csipkebogyó hidratál

A nem túl drága, mélysárga színű csipkebogyóolaj szinte minden gyógynövényboltban beszerezhető. A bogyó magjából hidegen sajtolják az esszenciális zsírsavakban gazdag kivonatot, amely kiválóan táplálja a száraz bőrt: magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja annak kollagéntermelését, visszaállítja a nedvességegyensúlyát, és védi a környezet káros hatásaitól. A pigmentfoltokat és a korai ráncokat egyaránt halványítja.

A csipkebogyó olaja nagyon jót tesz a bőrnek
Fotó: Shutterstock

Tanács: Mindig a nedves bőrbe masszírozza, ezzel is segítve a felszívódását. Használhatja a szemkörnyéken és a dekoltázson is. Sötét helyen tárolja, mivel érzékeny az UV-sugárzásra. A színe miatt lehetőleg ne kerüljön ruhára, mert foltot hagy!

A bodzabogyó kisimít

A fekete bogyókból isteni szörp és lekvár készül, de festésre is alkalmas. Nem véletlen, hogy több kozmetikai cég is használja krémek, valamint ápoló pakolások alapanyagaként. Rendkívül magas C-vitamin-tartalma révén ugyanis antioxidáns és ránctalanító hatású, továbbá támogatja a kollagéntermelést.

Tanács: Házilag könnyen készíthet tápláló kézkrémet! Vízfürdő felett hevítsen fel 125 ml vazelint vagy kókuszolajat, majd keverjen hozzá 1 marék friss bodzabogyót. Alacsony hőfokon főzze 45 percig, közbe kevergesse. Ezután töltse egy sötét színű csavaros üvegbe, és tárolja a hűtőszekrényben. Három hónapon belül használja el!

A homoktövis erősíti a bőrt

A kis bogyók egyik legértékesebb hatóanyaga a karotinoid, amely a mélyhidratálásban és a bőr intenzív regenerálásában, valamint a káros környezeti hatások kivédésében nyújt segítséget. A homoktövis magjából nyert olaj erős antioxidáns, és más bázisolajokkal vegyítve gyógyír a gyulladt, irritált, megégett bőrre. Önmagában ne használja bőrápolásra, mert nagyon tömény!

Tanács: A bőrmegújító homoktövises fürdősóhoz tegye zárható üvegbe a kívánt mennyiségű, durva szemű tengeri sót, adjon hozzá néhány csepp homoktövisolajat, és keverje össze. Három hónapnál tovább ne tárolja!

A sütőtök fiatalítja az arcot

A narancssárga növényi hús AHA-gyümölcssavat tartalmaz. Ez serkenti a bőr megújulását, tisztít és frissít. A zöldség A- és C-vitamin-tartalma a ránctalanító hatáshoz járul hozzá, ráadásul nem is kerül sokba: mindezek miatt a sütőtök igazi anti-aging sztár!

Tanács: Száraz és zsíros bőrre egyaránt készíthet tökös arcmaszkot. Előbbihez 3 tk főtt, pépesített sütőtököt keverjen el 1 tk mézzel és 1 tk tejjel. Utóbbihoz 3 tk nyersen lereszelt sütőtökből, 2 tk mézből és 1 tk friss élesztőből állítsa össze a házi kozmetikumot. Mindkét esetben a megtisztított arcra vigye fel a masszát, hagyja hatni 15 percig, majd langyos vízzel öblítse le.

Jobb az ellenőrzött forrás!

Ha teheti, biopiacról vásárolt vagy saját kertből szedett terméseket, gyümölcsöket használjon a bőrápoláshoz, mert a kényszerérett példányok nem tartalmaznak elég tápanyagot, a növényvédő szerrel kezeltek pedig irritálhatják is az érzékeny bőrt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!