népegészségügy

2019.10.25. 22:44

A szervezett szűrést erősítik a szűrőbuszos vizsgálatok

A szervezett népegészségügyi szűrést erősítik a szűrőbuszos vizsgálatok, mert az eredmények bekerülnek a rendszerbe, és a következő években behívják a résztvevőket – mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Ngrdszakl, 2019. oktber 25. Horvth Ildik egszsggyrt felels llamtitkr (k) sajttjkoztatt tart a vizsglbuszos szrsek eredmnyeirl Ngrdszaklban, a Helybe visszk a szrvizsglatokat elnevezs program idei krtjnak utols llomsn 2019. oktber 25-n. 2019. oktber 25-n. MTI/Komka Pter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Horváth Ildikó pénteken Nógrádszakálon, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program idei körútjának utolsó állomásán kiemelte,

olyan településekre érkeztek a szűrőbuszok, amelyekről nehezebb bejutni a szűrőközpontokba. Az ingyenes szűrések, állapotfelmérések mellett a szakemberek egészségügyi tanácsokat is adnak.

Horváth Ildikó fontosnak nevezte, hogy a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekre irányuló szűrések eredményei bekerülnek a házorvosok adatbázisaiba. Az államtitkár a megelőzés fontosságát hangsúlyozva kitért az influenzajárványra is.

Azt szorgalmazta, hogy az emberek kérjék a védőoltást, hozzátéve: ezek egy részét az állam ingyenesen biztosítja a kockázati csoportokba tartozók számára, így 1,3 millió oltóanyagot már kiszállítottak a háziorvosokhoz. Azok kapják meg ingyen, akik elmúltak 60 évesek, és valamilyen krónikus betegségük, például asztmájuk vagy diabéteszük van.

Horváth Ildikó az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókat arra kérte, hogy ők is oltassák be magukat a saját védelmükben és az ellátás biztonsága érdekében.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos ismertette:

a szűrőbuszok 18 ezer kilométert tettek meg, 109 helyszínen csaknem tízezer ember szűrővizsgálatát végezték el, a legfőbb halálokokra, a keringési és a daganatos betegségekre fókuszálva.

Elmondta, hogy a kardiológiai, valamint méhnyakrák- és a vastagbélrákszűrés érhető el a buszokon. A regisztrációt követő általános állapotfelmérésen a résztvevők több mint felénél találnak valamilyen problémát. Az orvosok tanácsadásra, háziorvoshoz vagy további vizsgálatra küldik a betegeket, ha szükséges, szív-ultrahangvizsgálatot is végeznek a helyszínen.

A lakosság számára az a leginkább vonzó, hogy olyan szakorvosok jönnek helybe, akikhez a legnehezebben jutnak be a szakrendelőbe – tette hozzá Surján Orsolya.

Borítókép: Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár (k) sajtótájékoztatót tart a vizsgálóbuszos szûrések eredményeiről Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!