Amerika-szerte

2019.08.15. 10:52

Gyorsabban terjednek a trópusi betegségek az éghajlatváltozás miatt

Tízből hét ember van kitéve a dengue-fertőzésnek az amerikai kontinensen, ahol már több mint kétmillió dengue-lázas esetet jegyeztek fel idén – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy járványokról szóló konferencián a kubai fővárosban, Havannában.

A girl infected with dengue, which vector is the Aedes aegypti, is assisted in the Roberto Suazo Cordova Hospital, in La Paz municipality, La Paz department, Honduras, on July 24, 2019. - The massive influx of people infected with dengue have collapsed 26 public hospital in Honduras in what the health authorities describe as the worst emergency of the last 50 years for this virus, which so far left 54 dead, mostly children, of the more than 28,000 patients. (Photo by ORLANDO SIERRA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Orlando Sierra

„A dengue-láz Dél- és Közép-Amerikában erőteljesen terjed” – jelentette ki José Moya, a WHO és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) kubai képviselője a dengue-lázzal, a Zika-vírussal és egyéb, újonnan terjedő, rovarok által továbbadott vírusokkal foglalkozó nemzetközi konferencián, amely hétfőn kezdődött és augusztus 23-ig tart.

A kontinens lakosságának 70 százaléka olyan körülmények között él, amelyek elősegítik a dengue-fertőzés terjedését, növekedésre mutató tendenciával – jelentette ki a szakértő a Prensa Latina kubai hírügynökség szerint a szimpóziumon, amelyre a Kubába akkreditált külföldi sajtó nem kapott belépési engedélyt.

Az idén a térségben feljegyzett kétmillió eset közül 1,7 milliót Brazíliában regisztráltak, miközben a dengue-láz terjedésének veszélye nőtt Nicaraguában, Salvadorban, Hondurasban, Kolumbiában, Guatemalában és Peruban.

A dengue előfordulása a nyári hónapokban gyakoribb, amelyek egybeesnek a karibi térség legcsapadékosabb időszakával, ami megkönnyíti az egyebek között a dengue-láz, a Zika-vírus és a chikungunya-láz kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodását.

A szakértő a dengue-lázas esetek számának növekedését egyebek között az éghajlatváltozásnak tulajdonította, mivel a hőmérséklet emelkedése és az, hogy egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák, aláássa az egyiptomi csípőszúnyog elleni erőfeszítéseket.

A dengue-láz a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában előforduló, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással járó fertőző megbetegedés, amelynek szövődményei szélsőséges esetekben halálosak lehetnek.

Borítókép: dengue-lázban szenvedő kislány Hondurasban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!