rablás és erőszak

2019.08.29. 14:03

Elharapózott a bűnözés Barcelonában, a turistákat is figyelmeztetik

Barcelonában egyre több a rablás és az erőszakos bűncselekmény, a jelenség hátterében pedig sokak szerint a városvezetés hibái és a Barcelonába érkező kiskorú marokkói migránsok állnak. Az Egyesült Államok barcelonai konzulátusa már arra figyelmeztette az amerikai turistákat, hogy legyenek óvatosak a katalán fővárosban, és ne nagyon hordjanak magukon drága ékszereket.

Agresszió és rablás vár a Barcelonába utazó turistákra, ami nem csak a látogatókat, de a helyi lakosokat és a városvezetés egy részét is nyugtalanítja. Az erőszak megnövekedése miatt az Egyesült Államok barcelonai konzulátusa arra figyelmeztette a katalán fővárosba utazó amerikai turistákat, hogy ne nagyon viseljenek értékes ékszereket –

a turisták kirablása ugyanis mindennapos jelenséggé vált Barcelonában

számol be róla a The Guardian cikke alapján a V4NA hírügynökség.

Tízből kilenc erőszakoskodó megússza

A katalán városban súlyos gondok vannak közbiztonsággal, a rendőrség adatai szerint a lopások száma 2016 és 2018 között 28 százalékkal növekedett, erről már a kanadai La Presse ír. Ez a tendencia pedig tovább folytatódik, 2019 első félévében 5331 erőszakos rablást regisztráltak, ami már önmagában 30 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

Barcelona mindig is ismert volt a rengeteg zsebtolvajról, az erőszakos bűncselekmények megnövekedése azonban új jelenségnek tekinthető.

A városban idén több mint száz esetben rögzítettek késes rablást és nem ritka a késsel elkövetett emberölés sem – június óta nyolc emberölést követtek el Barcelonában, ami egy teljesen új jelenség a város életében.

A legutóbbi esetnél egy dél-koreai kormányzati tanácsadó halt bele egy rablás során szerzett sérüléseibe, Humayoon Rasaw afgán nagykövetnek pedig 17 ezer eurós karóráját lopták el egy támadás során.

A bűncselekmények hátterében sokak szerint a szocialista városvezetés áll. A kritikák nem csak a szocialista-liberális Ada Colau polgármestert, hanem a liberális jogszabályokat is érik. Barcelonában például a 400 euró alatti lopás csak szabálysértésnek minősül, az elkövetőket a spanyol jog szerint kizárólag pénzbüntetésre lehet ítélni – függetlenül attól, hogy hányszor követnek el lopást vagy rablást.

Emellett gondok vannak a jogszabályok végrehajtásával is. Bár az erőszak alkalmazása bűncselekménynek minősül, a rendőrségi adatok szerint 10 erőszakos bűncselekményt elkövető személyből csak egy kerül börtönbe.

A turisták által kedvelt helyeken a legnagyobb a veszély

Az erősödő bűnözés mögötti ok továbbá a kiskorú marokkói migránsok jelenléte Barcelonában. A kíséret nélküli, fiatalkorú migránsok szinte elárasztották Spanyolországot, csak az elmúlt két évben több mint 6000 kiskorú marokkói érkezett Barcelonába, köszönhetően a szocialista spanyol kormányzat befogadó politikájának.

A városban uralkodó „biztonsági válságról” már Albert Batlle biztonsági ügyekért felelős polgármester-helyettes is beszámolt, aki szerint a helyzetet komolyan és felelősen ki kell elemezni.

A lopások és a rablások 60 százaléka a leglátogatottabb városrészekben történnek, mint például az Óvárosban. Az Óvárost egy üzlettulajdonos szerint a barcelonai rendőrség már teljesen magára hagyta.

A helyi lakosok attól tartanak, hogy ha csak nem történik valami változás, akkor Barcelona olyanná válhat, mint Dél-Amerika városai, amelyeket a közbiztonság teljes hiánya, a bűnözés, és a lakosság félelme jellemeznek. Egy kolumbiai származású barcelonai lakos, Eliana Guerrero már saját harcot is hirdetett a bűnözés ellen és a barcelonai metróban kezdett el társaival „járőrözni”, ha már szerinte a szocialista városvezetés irányítása alatt álló rendőrség erre képtelennek bizonyul.

Borítókép: Kevés bűnözőt kapnak el a helyi rendőrök, de ezt a zsebtolvajt 2019. augusztus 27-én éppen sikerült tetten érni

Ezek is érdekelhetik