érdemes figyelni

2019.05.15. 12:00

Három hiba, amit kerüljön el, ha ezt a kérdést kapja az állásinterjún

A felvételiztetők jóval többet akarnak hallani annál, mint amit már amúgy is elolvashattak a CV-ből.

Forrás: Shutterstock

A korábbi munkatapasztalatainkra vonatkozó kérdés megválaszolása elsőre egy igen könnyű feladatnak tűnik. Az életrajzunk visszamondásánál azonban többet kell tennünk, ha jó benyomást akarunk kialakítani magunkról. Egy amerikai HR-szakértő szerint három alapvető hibát érdemes elkerülni ilyenkor – írja a Növekedés.

Számos olvasnivalót talál az ember a neten, ha a „leggyakoribb interjúkérdésekre” keres rá, azonban legjobban

arra a kérdésre kellene felkészülnünk, ami a korábbi munkatapasztalatainkra, állásainkra, feladatköreinkre vonatkozik.

Ez elsőre egy igen könnyűnek tűnik, hiszen ki ne tudná felsorolni, hol és milyen munkakörben dolgozott korábban.

Mégis ez egy olyan kérdés, amelyen sok pályázó elbukik – írja a CNBC-n megjelent tanácsadó cikkében Vivian Garcia-Tunon, az amerikai VGT Consulting Group alapítója, aki jelentős HR-múlttal rendelkezik a bankszektoron belül.

Ez a kérdés a szakértő szerint három okból is fogósnak számít. Az állásinterjúkra érkezők ugyanis általában nem készülnek fel erre külön, és csak visszamondják az életrajzukban leírtakat. A felvételiztetők azonban jóval többet akarnak hallani annál, mint amit már amúgy is elolvashattak a CV-ből.

Továbbá jellemzően ezt a kérdést az állásinterjúk elején szokták feltenni, így aki nem készül fel külön erre, már az interjú elején nem tud egy jó benyomást kialakítani magáról.

Vivian Garcia-Tunon szerint ezt a három hibát kell elkerülni ennél a kérdésnél:

1. Nem mondunk példákat

Megfelelő példákkal kell ismertetnünk az eddigi karrierutunkat. Ha például a korábbi pozíciónkban senior projektmenedzserek voltunk, akkor érdemes beszámolnunk arról, hogy mely projektjeinkre, és miért vagyunk büszkék. Az nem elég, hogy csak felsoroljuk, a különböző projektek mettől meddig tartottak, miről szóltak.

2. A „mi” kifejezés túl gyakori használata

Az természetesen előny, ha valaki jó csapatjátékos, de ha túl sokszor használjuk a „mi” kifejezést, akkor az kevésbé magabiztosnak, kompetensnek tüntet fel minket. Az interjúztató elsősorban a saját eredményeinkre kíváncsi, nem az adott csapatéra, amelyben dolgoztunk.

3. Túl sok beszéd

Mindig kerüljük a töltelékmondatokat. Sokan használják ezeket, hogy időt nyerjenek, ha hirtelen egy rázósabb kérdést kapnak. Ne féljünk egy kis szünetet tartani, hogy átgondoljuk, mit is fogunk válaszolni.

Emellett ha tudjuk magunkról, hogy hajlamosak vagyunk elkalandozni, miközben magunkról, korábbi állásainkról beszélünk, akkor még az interjú előtt írjuk le, hogy pontosan mit szeretnénk feltétlen elmondani az interjún, és azt memorizáljuk magunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!