Tündéri jószág

2019.01.03. 13:17

Cuki és fotogén: 2019 első állatbébije Szilveszter, a zebra (fotók)

A Nyíregyházi Állatparkban jött világra a Grévy-zebra (Equus grevyi) csikó újév első napján.

Nyíregyháza, 2019. január 3. Háromnapos Grévy-zebra (Equus grevyi) a Nyíregyházi Állatparkban 2019. január 3-án. A Grévy a legnagyobb termetû zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élõ lóféle. MTI/Balázs Attila

A gondozók által Szilveszternek elnevezett csődör érkezését eredetileg január második hetére várták a park szakemberei, ám valószínűleg az év végi tűzijátékok okozta durrogtatás miatt hamarabb indult be az ellés az anyaállatnál – közölte a Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője-osztályvezetője csütörtökön.

Az egészséges utód egyelőre anyjával él közösen a Tarzan ösvénye fűtött istállójában, de ahogy felerősödik, megismerkedik a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával, többek között a Rotchild-zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy a nagy kudukkal. Tápláléka az első hat-hét hónapban elsősorban az anyatej lesz, de 30-40 naposan már elkezdi kóstolgatni a szálas takarmányt is.

Háromnapos Grévy-zebra (Equus grevyi) a Nyíregyházi Állatparkban 2019. január 3-án.
MTI/Balázs Attila

 

A csikó születésével immár ötfős tenyészcsapat él a Nyíregyházi Állatparkban, amely 2008 óta tartja a különleges zebrafajt. Az ivarérettséget négyéves korára elérő Szilvesztert később másik európai állatkertbe helyezik majd át az Európai Fajmegőrzési Program keretein belül.

MTI/Balázs Attila

A legnagyobb termetű zebrafaj – egyben a legnagyobb vadon élő lóféle – Jules Grévy (1807-1891) 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta a nevét, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától. A szabad természetben kevesebb mint kétezer egyed él Dél-Etiópia és Kenya területein. A többi zebrafajtól – az alföldi és hegyi zebrától – könnyen megkülönböztethető, mivel

hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak.

A Nyíregyházi Állatparkban a Grévy mellett az alföldi zebra két alfaja, a Böhm- és a Chapman-féle zebra is látható egy másik kifutóban.

Borítókép: Szilveszter, a zebra. Fotó: MTI/Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!