a tervezés próbája

2018.07.05. 12:42

Magyar diákok is versenybe szállnak a legtakarékosabb autó rekordjáért

A csütörtökön kezdődő Shell Eco-marathon Europe versenyen a diákok új üzemanyag-hatékonysági rekord felállítását kísérlik meg a Make the Future Live elnevezésű londoni fesztivál keretében.

A londoni Queen Elizabeth Olimpiai Parkban július 5. és 8. között idén 175 csapat érkezik 24 európai országból és más kontinensről, hogy próbára tegye a mérnöki és tervezési képességeit és kiderüljön, ki tudja a legnagyobb távot megtenni saját tervezésű járművével a legkevesebb üzemanyaggal.

Az Óbudai Egyetem idén teljesen új alapokra építi benzinhajtású járművét és nemcsak a hajtáslánc és a futómű, hanem a karosszéria is megújul, a Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata pedig a futómű és a hajtáslánc fejlesztése mellett a kormányzás hatékonyabbá tételére helyezte a hangsúlyt a városi koncepció kategóriában induló járművön.

Az egyetlen magyar középiskolás csapatként induló kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola tanulói elektromos járművükhöz új motorvezérlést tervezett, valamint új csapattal és új sofőrjükkel szeretnék eddigi eredményeiket felülmúlni, de új sofőrrel és vezérléssel készül a Debreceni Egyetem Műszaki Kar csapata is.

Tavaly a legjobb eredményt a francia Microjoule-La Joliverie érte el valamivel kevesebb, mint 0,04 liter/100 kilométeres fogyasztásával, amely olyannak számít, mintha egyetlen liter üzemanyaggal oda-vissza megtette volna a London-Marseille távolságot.

A Shell Eco-marathon a legmagasabb szinten ötvözi a tudomány, a technológia, a műszaki és a matematikai ismereteket, amelyek aztán alkalmazhatók a mindennapi közlekedés hatékonyabbá tételében is.

Borítókép: AFP PHOTO / ANP / Jerry Lampen

Ezek is érdekelhetik