Páratlan felfedezés

2018.06.12. 10:04

Egy új ír találmány visszafordíthatja a szívkárosodást

A szerkezet közvetlenül a szívbe irányítja a gyógyszereket, lehetőséget adva arra, hogy megakadályozzuk vagy visszafordítsuk az infarktust és más szívelégtelenségből fakadó folyamatokat.

Climatotherapy Reportage on the Jeunes Pousses, a follow-up care and pneumo-pediatric rehabilitation unit specialising in climate therapy for asthma. The centre is located in Briançon, France’s highest town, which is part of WHO’s Healthy Cities programme. At this altitude the oxygen partial pressure is reduced which has a positive effect on the cardio-vascular system. The concentration of allergens is also reduced. Briançon is one of the top places for high-altitude climate therapy due to its hours of sunlight, almost total lack of fog, its very low hygrometry, its almost total lack of dust mites, the scarcity of damp, its short pollen season and a very low levels of pollution. Romane, 12, suffers from asthma and comes from Lyon. She arrived at the Jeunes Pousses this year. Since she arrived her illness has stabilised. The children have a weekly check-up with the allergist respirologist. AMELIE-BENOIST / BSIP

Forrás: AFP

Fotó: AMELIE-BENOIST / BSIP

A „Therepi” tulajdonképpen a gyógyszerek és az orvoslásban alkalmazott őssejtek tartálya, amely a szív felszínén helyezkedik el, és többször is újratölthető a bőr belsejéből. A felfedezések szerint növeli a szívfunkciókat egy szívroham után, ezáltal hatékony lehet a világ leggyakoribb halálozási okának kezelésében – olvasható a The Times cikkében.

A Therepi nevű eszköz illusztrációja
Fotó: Peter Allen / Harvard John A Paulson School of Engineering and Applied Sciences

A készülék egy csövön keresztül van a bőrhöz csatlakoztatva. A szükséges hatóanyagokat ezután egy külső „bejáraton” keresztül bejuttatják közvetlenül a kulcscsont alá. Ez az első olyan találmány, a krónikus szívbetegségben szenvedők célzott és rendszeres terápiájában nyújt pótolhatatlan segítséget.

Egy preklinikai vizsgálat azt mutatta, hogy az orvosságoknak a tartályba juttatása a szívinfarktus után négy héttel növelheti a szív szervi funkcióit.

A szerkezetről szóló tanulmányt tegnap tették közzé a Nature Biomedical Engineering nemzetközi orvosi folyóiratban. A kutatás egy négyéves együttműködés volt a NUI Galway, a Harvard Egyetem, a Massachusetts Institute of Technology, a Royal College of Surgeons Ireland és a Trinity College Dublin között.

Forrás: AFP/TEK IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO /

A Therapit elsősorban szívrohamon átesett betegek használják majd, de az orvoslás más területein is bevethetik később. Mivel a gyógyszereknek vagy az őssejteknek az artériákon keresztül történő beadása azt eredményezi, hogy a hatóanyagokat más szervek is felveszik, toxikus mellékhatásokat okozva, a Therapi óriási segítség lehet az anyagok célzott szervbejuttatása terén.

„Ez a készülék áttörést jelent, hiszen újra és újra beadhatjuk általa a gyógyszereket anélkül, hogy a hatóanyagoknak invazív hatása lenne” – mondta Garry Duffy, a tanulmány vezető szerzője és a NUI Galway orvosi egyetem kutatója.

A szívbetegség Írország első számú gyilkosa, amely a halálesetek egyharmadáért felelős, mintegy 90 000 ember szenved szívelégtelenségben. Az Ír Heart Foundation jótékonysági szervezet becslése szerint évente 10 000 ember hal meg szív- és érrendszeri betegségek következtében, például infarktus és stroke miatt.

Duffy azt is elmondta, hogy az új készülék képes késleltetni a szívelégtelenség kialakulását, vagy akár visszafordítani a károsodás folyamatát, ha korán elvégezzük a szükséges beavatkozást. A professzor szerint a Therapi más betegségek, például a cukorbetegség kezelésére is használható lesz a későbbiekben.

Borítókép: illusztráció.

Forrás: AFP/AMELIE-BENOIST / BSIP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!