Magyar megmaradás

2018.05.29. 21:43

Palóc határkeresztet állítottak a szlovák-magyar határon

A palócok összetartozását jelképező, fából ácsolt kettős keresztet, amelynek alapanyaga 68 településről, nagyrészt az Ipoly és a Dobroda völgyéből származik, a Nógrád megyei Ipolytarnóc és a losonci járásban lévő szlovákiai Kalonda települések között, a szlovák-magyar határon állították föl kedden.

Kalonda, 2018. május 29. Palóc határkeresztet állítanak a szlovák-magyar határon, a Nógrád megyei Ipolytarnóc és a losonci járásban lévõ szlovákiai Kalonda között 2018. május 29-én. A palócok összetartozását jelképezõ kettõs keresztet 68 településrõl, nagyrészt az Ipoly és a Dobroda völgyébõl kapott faanyagból ácsolták a Pro Kalondiensis Polgári Társulás kezdeményezésére. MTI Fotó: Komka Péter

Papp Sándor, a kezdeményező Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnöke az egykori határátkelőhelyen mintegy félezer ember részvételével tartott ünnepségen hangsúlyozta: a kereszttel a térség magyarságának az összetartozás erejét üzenik. Mint elmondta, a kalondai székhelyű társulás kérésére az utóbbi hónapokban régi épületekből, kerítésekből megmaradt faanyagot gyűjtöttek a palóc településekből a palóc határkereszt elkészítéséhez.

Huszárok kíséretében érkezett a kereszt a határra
MTI Fotó: Komka Péter

Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke, az esemény fővédnöke örömét fejezte ki, hogy nagyon sok település döntött úgy, összefog a palócságért, a magyarságért. „A határkereszt azt mutatja, honnan jövünk, és mi ad nekünk tartást, mert a palócságnak ereje van” – fogalmazott. Köszönetet mondott a polgári társulásnak is. Mint mondta, nélkülük nem lenne itt a kereszt, majd hozzátette:

„A kereszt nélkül pedig mi, magyarok nem lennénk itt a Kárpát-medencében.”

„Hiszünk abban, hogy nem vagyunk elveszett nemzet, nem vagyunk elveszett nép, hanem az Isten tenyerén megtartva leszünk még nem ezer, de sok ezer évig. Éljen a Felvidék, éljen a Kárpát-medencei magyarság, éljen a palócság” – mondta az MKP elnöke.

Helyén a kereszt
MTI Fotó: Komka Péter

Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a közgyűlés tavaly augusztus 20-án keresztet állított Salgótarjánban a megyeháza előtt, és hitvallását fejezte ki az ezeréves kereszténység mellett. „Együtt élnek itt jó palócok és tót atyafiak, ezért a kereszt fejezze ki összetartozásunkat, éljünk a határ bármelyik oldalán” – tette hozzá.

Az ünnepség résztvevői emlékszalagokat kötnek a keresztre
MTI Fotó: Komka Péter

A nógrádi hitvallást Csúsz Péter, Besztercebánya megye elnöki megbízottja olvasta fel. A szöveg többek között tartalmazza: „Hazánk sorsa elválaszthatatlan Európáétól. Valljuk, hogy csak a keresztény Európának van jövője, és mi boldog jövőt szánunk utódainknak. Hisszük és valljuk, hogy a kereszt egyszerre fejezi ki megyénk, hazánk és Európa jövőjét.”

Borítóképünkön palóc határkeresztet állítanak a szlovák-magyar határon, a Nógrád megyei Ipolytarnóc és a losonci járásban lévő szlovákiai Kalonda között 2018. május 29-én.

MTI Fotó: Komka Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!