csökkenő egyedszám

2018.04.20. 15:09

Növények ültetésével megállítható a méhek pusztulása

Akár egy erkélyen, teraszkorláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak az idehaza is egyre csökkenő számú méhek számára.

Forrás: prgarden.hu

Évről évre romlik a méhek és minden, beporzást végző rovar helyzete. Életterük és a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökken. Nemcsak hazánkban, hanem Európa és világszerte tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése, pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen. A globális élelmiszertermelés 76 százaléka, az Európában élő növényfajok 84 százaléka függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. Minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető. Ha nincsenek méhek, nincsenek gyümölcsök, lekvárok, zöldségek, étolaj, kávé, csokoládé és a haszonállatok által fogyasztott takarmánynövények.

Forrás: prgarden.hu

A hazai méhek életterének csökkenése tapasztalható. Igaz, hogy a repce, akác és napraforgó, azaz a három fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak háromszor 10 napig virágoznak egy évben. A maradék 5 hónapban alig-alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt. Ezen azonban minden természetet szerető, a méhek munkáját elismerő ember tud segíteni: lakhelye körül akár néhány négyzetméteren alakítsunk ki „méhbarát kiskertet”. Ültessünk olyan növényeket, amelyek szebbé, harmonikusabbá varázsolják életterünket, és egyben táplálékot biztosítanak a méhek számára! Akár egy erkélyen, terasz-korláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak a szorgos rovaroknak. Évente egy, a kiskertben, környezetünkben elültetett mézelő, virágport adó fa is hasznos segítség a méheknek, és örök emlék magunk számára. A beporzók táplálkozásának szempontjából a legínségesebb időszak hazánkban július-augusztus, tehát az ebben az időszakban virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Az OMME és a Budapest Voices együttes tagjai " target="_blank" rel="noopener">aktivizálták is magukat, és a III. kerületi Mészkő parkban méheknek táplálékot jelentő növényeket, összesen 83 tő virágot és egy fát ültettek.

Szeretjük a természetet és szívünkön viseljük a méhek sorsát. Akciónk helyszínválasztását az indokolta, hogy ezer szálon kötődünk Óbudához, számtalan alkalommal léptünk fel a városrészben, és itt lesz a születésnapi nagykoncertünk is május 5-én – fogalmazott Lajtai Kati, a Budapest Voices énekesnője.

Forrás: prgarden.hu

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ősszel indítja újabb akcióját, de már most felhívja rá a figyelmet: Méhbarát Település pályázatot írnak ki abból a célból, hogy településeink önkormányzatai a parkosításra, közterületek növényekkel való betelepítésére méheknek hasznos virágokat, bokrokat, fákat használjanak fel minél nagyobb számban, minél nagyobb területen. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által ajánlott „méhbarát” növények megtalálhatók az omme.hu weboldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!