károsanyag-kibocsátás

2018.04.19. 13:01

Kalifornia szenved a szmogtól

2014 és 2016 között jelentősen növekedett a szennyezettség mértéke az Egyesült Államokban a klímaváltozás miatt.

A view of downtown Los Angeles,California is seen on a smoggy afternoon, 02 November 2006. Due to the city's geography making it susceptible to atmospheric inversion as well as the heavy reliance on automobiles as a major source of transportation, the city suffers from air pollution in the form of smog.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: GABRIEL BOUYS

A kaliforniai városokban a legrosszabb a levegő az Egyesült Államokban, a legszennyezettebb levegőjű város Los Angeles, a második helyen Bakersfield áll.

Az Amerikai Tüdő Szervezet a héten ismertette State of the Air 2018 című tanulmányát, mely a 2014 és 2016 közötti évek légszennyezettségét vizsgálja.

A rossz levegő okai különbözőek, Bakersfielben például a mezőgazdaság és az olajipar okozza a problémát.

A tanulmány szerint azonban nemcsak a mintegy 40 millió, Kaliforniában élő ember szenved a légszennyezettségtől, hanem az egész Egyesült Államokban összesen mintegy 134 millió ember.

A mostani eredményeket a korábbi jelentéssel összehasonlítva megállapították, hogy 2014 és 2016 között jelentősen növekedett a szennyezettség mértéke a klímaváltozás miatt. A szállóporterhelés azonban csökkent, ami elsősorban a műszakilag fejlettebb járműveknek köszönhető.

A kutatók munkájukkal felszólítják Donald Trump amerikai elnököt, hogy tegyen többet a klímaváltozás elleni küzdelemért. A kormány azonban éppen azt tervezi, hogy enyhít az új autók benzinfogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának korlátozásain.

Borítókép: Los Angeles belvárosa

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!