forradalmi eredmény

2018.02.15. 23:00

Új módszerrel kutathatják az agybetegségeket

Svéd kutatók elkészítették az agyi vérerek részletes molekuláris atlaszát, amely új információkkal segíti az agy különböző betegségeinek kutatását.

Forrás: Shutterstock

Az agyi érrendszer betegségei a leggyakoribb halálokok közé tartoznak a nyugati világban, ám a kutatóknak még mindig csak korlátozott ismereteik vannak az agyi vérerekről – írta a medicalxpress.com.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a térkép új információkkal szolgál a sejtek és a vér-agy gát működéséről, továbbá arról, hogy milyen típusú sejtek játszanak szerepet az egyes agyi betegségekben.

Az agy érrendszerét artériák, vénák, valamint a vér és a szövetek között a víz és a vegyi anyagok tényleges cseréjét lehetővé tevő hajszálerek (kapillárisok) alkotják. Egy fontos dologban azonban különböznek az agyban lévő vérerek a test többi részében lévőknél, és ez az úgynevezett vér-agy gát, amely arra hivatott, hogy meggátolja a toxikus molekulák bejutását az agyba, megóvva az idegsejteket ezek káros hatásaitól.

„Egyre biztosabb, hogy míg egy teljesen jól működő vér-agy gát kulcsfontosságú szerepet játszik az agy egészségében, addig egy diszfunkcionális gát számos agyi betegség tényezője lehet” – mondta a tanulmányt vezető Christer Betsholtz, az Uppsalai Egyetem és a stockholmi Karolinska Intézet professzora.

Az atlasz révén a szakemberek immár kapcsolatba tudják hozni a különböző agyi betegségekben – bizonyítottan, vagy feltételezetten – szerepet játszó géneket az agyi érrendszer specifikus sejtjeivel.

„Már most vannak olyan eredményeinek, amelyek azt jelzik, hogy a korábban véltnél bizony sokkal több sejttípus játszik szerepet az olyan betegségekben, mint az Alzheimer-kór, vagy az agydaganatok” – húzta alá Betsholtz, hozzátéve, hogy immár képesek mindezt szisztematikusan vizsgálni a különböző betegségek esetében ugyanazon módszerrel, amelyet ennél a tanulmánynál alkalmaztak.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Rocketclips, Inc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!