Olcsóbb és egészséges

2018.02.02. 08:50

Sokkal több halat eszünk az év eleje óta

A hal áfájának január elsején bevezetett mérséklésének következményeként tavaly év végén még a fogyasztás tízszázalékos növekedését jósolták, ám ehhez képest voltak olyan üzletek, amelyek húsz-harminc-negyven százalékos emelkedést tapasztaltak.

Baja, 2013. július 13. Egy férfi kiemel egy harcsafejet a bográcsból a 18. Bajai Halfõzõ Fesztiválon a város fõterén 2013. július 13-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője a Magyar Hírlap pénteki számának elmondta: a teljes éves halmennyiség harmadának felvásárlása mindig az év végi ünnepi időszakra koncentrálódik. Decemberben még azt jelezte, hogy mintegy 15-17 százalékos árcsökkenés várható a 27-ről 5 százalékra történő áfacsökkentésnek köszönhetően, amely az ágazat fehéredésére is jótékonyan hat majd. Az akkori várakozásai szerint a belföldi halfogyasztás várhatóan tíz százalék körül nő az idén.

Mivel a haltermelők nem emelték az átadási árakat, így az áruházláncok – ígéretük szerint – a teljes árelőnyt átadták a fogyasztóknak, ami 17 százalékos általános áresést hozott, de van olyan piaci szereplő, amely 22 százalékos kedvezményig is elment.

Fodor Attila, a CBA áruházlánc kommunikációs igazgatója elmondta: ahol kínálat van friss halból, ott átlagosan 20-30 százalékkal, de egyes boltjaikban 40 százalékkal is nagyobb az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az áfakulcs mérséklésével a tavaly még kilónként 2300-2400 forintba kerülő pontyszelethez most 1900-2000, a lazacfiléhez – amely 2017-ben még 7000 forint volt – idén 5800 forintért lehet hozzájutni.

Borítóképünk illusztráció. A felvétel a 18. Bajai Halfőző Fesztiválon készült a város főterén 2013. júliusában. 

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!