Aktív kikapcsolódás

2018.02.06. 23:15

Megújulás előtt áll a magyar kisvasúthálózat

Tízmilliárd forint jut a költségvetésből kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között – jelentette be Révész Máriusz kedden Miskolcon, az Északerdő Zrt. fenntartásában lévő Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁÉV) lillafüredi állomásán tartott sajtótájékoztatóján.

Debrecen, 2012. július 24. Kirándulók szállnak le Zsuzsi erdei kisvasútról, a Debrecen közelében lévõ hármashegyaljai Természet Háza nevû látogatóközpontnál 2012. július 24-én. Befejezõdött az idén 130 éves debreceni, Zsuzsi erdei kisvasút pályájának két évig tartó felújítása, valamint a kapcsolódó idegenforgalmi létesítmények kialakítása. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos azt mondta: Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, ami jelentős turisztikai vonzerőt jelent, ismert és kevésbé ismert helyeken. A kisvonatokon egyre többen utaznak, 2016-ban már csaknem másfél millióan.

Hangoztatta azt is, hogy a kisvasutak fenntartása sokba kerül, a felújításuk költséges. Az elmúlt évtizedekben minderre alig jutott pénz, a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak.

Megjegyezte: egyre többször fordulnak elő pályaelhagyások, például 2016-ban a sajtóban is megjelent lillafüredi kisvasútnál, vagy a pálya rossz állapota miatt rugótörés volt a Morgó gőzösön, a királyréti vonalon.

Úgy fogalmazott a kormánybiztos, hogy „ha nem szánunk pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat”.

A kormány úgy döntött, hogy elindít egy kisvasútfejlesztési programot – tette hozzá, megjegyezve: a legtöbb karbantartási, felújítási munkát a saját vasútvonalaikon az erdészetek végzik majd el, összességében 6 milliárd forint jut az erdészeti, 1,4 milliárd a MÁV-hoz tartozó és 2,5 milliárd forint a más fenntartók által üzemeltetett kisvasutak felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére.

Elmondta azt is: az erdei kisvasutaknál ez év első felében elkezdődhetnek a közbeszerzések, az Egererdő Zrt. által üzemeltetett Gyöngyösi Állami Erdei Vasúton pedig már ősszel indulhatnak a munkák, 2019 nyarára várhatóan el is készülnek vele.

Mindezzel az a cél, hogy az elkövetkező években, évtizedekben is működjenek kisvasutak Magyarországon, amelyeken a családok, gyerekek, nyugdíjasok és turisták biztonságban utazhatnak.

Borítóképünk illusztráció. A felvételen kirándulók szállnak le a Zsuzsi erdei kisvasútról, a Debrecen közelében lévő hármashegyaljai Természet Háza nevű látogatóközpontnál.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!