sokakon segíthet

2018.02.10. 11:11

Megtalálhatták a kopaszság ellenszerét japán kutatók

Állításuk szerint sikerült felfedezniük azt a módszert, amellyel rekordmennyiségben szaporíthatók a hajnövekedésért felelős tüszők.

Egyszerű szilikonolaj segítségével őssejtekből úgynevezett hajtüszőcsírákat, a hajtüsző forrásait állították elő laboratóriumban. Néhány napon belül 5000 csíra növekedett, amely elegendő ahhoz, hogy újra hajjal lássanak el kopasz területeket. Más módszerekkel legfeljebb 50 szőrtüszőcsírát sikerült egyszerre kitenyészteni.

A Jokohamai Egyetem kutatócsapatát vezető Fukuda Dzsundzsi szerint

az új technológia rákos betegeknek és más, kóros hajhullásban szenvedő betegeknek nyújthat segítséget, valamint olyanoknak is, akik esztétikai okokból szeretnének sűrűbb hajat.

Az eddigi módszer, amelynek alkalmazása során a tarkóból vett hajhagymákat ültettek a kopaszodó területekre, nem növelte a haj volumenét. Az embereken végzett első kísérletekre a kutatók szerint öt év múltán kerülhet sor és további öt évre lehet szükség ahhoz, hogy az eljárás alkalmazhatóvá váljon.

Borítókép:  goodluz/Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!