Életmód

2010.08.29. 19:09

Kilencvenezer az életért

Magyarországon is elérhető a HPV elleni védőoltás.

BAMA

Négy éve jelentek meg az első hírek arról, hogy már Magyarországon is elérhető a HPV (humán pampillómavírus) elleni védőoltás, ami a méhnyakrák kialakulásáért felel. Az oltóanyag azóta stabilan tartja az árát, a három injekcióhoz potom 90 ezer forintért bárki hozzájuthat.

Az OEP-pel már ekkoriban elkezdődtek a tárgyalások az esetleges támogatás módjáról és mértékéről, de az ügyben 2006 óta nem történt jelentős előrelépés. Azaz leginkább semmilyen.

Nyugat-Európa több országában már bevették a védőoltást az oltási programba (ráadásul a nőgyógyász ajánlására ez év tavasza óta a román hölgyek is ingyen juthatnak hozzá a vakcinához). Nálunk viszont csak néhol, önkormányzati segítséggel lehet kedvezményesen megkapni az oltást, például Szentendrén, Miskolcon, Vácott. Ezeknek a településeknek a nagyobb részén viszont a támogatás nem terjed ki az idősebb korosztályra, csak a 13-18 éves juthatnak hozzá ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel.

A blog folytatása a NANA.HU oldalán>>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!