Életmód

2010.04.12. 09:31

Szénhidrát vagy fehérje

Angyal vagy ördög? Avagy miért lett mumus a szénhidrátból és miért tiszteljük megváltóként a fehérjét?

BAMA

Diétázók, sportolók, de hétköznapi emberek körében is szinte naponta terítékre kerül a helyes táplálkozás dilemmája, azon belül is a fehérjék „mennybemenetele” és a szénhidrátok „ördögi” mibenléte. Az egyik szinte angyali, a másik démoni, de a következő pillanatban már mást hallunk és a feje tetejére áll a világ; azt állítják a fehérje mégsem olyan „jó”, hisz túlzott bevitele nem egészséges, majd a szénhidrátokról derül ki, mégsem olyan rosszak, mint hinnénk, hisz legfőbb energiaszolgáltatóink! De akkor mi is az igazság?

Táplálkozástani aranyszabályok

Az arany középút: ne essünk ördögi túlzásokba! Kerüljük az olyan diétákat melyek túlzott megszorításaikkal hiányállapotokat alakíthatnak ki a szervezetben. Az „egészségesen élek és étkezem” jelszó alatt ne éljünk csupán joghurton, csirkén és zöld salátán! De az ellentábort, a hedonista oldalt sem kihagyva: ha csak lehet, kerüljük a királyi lakomákat, a mentegetőzve evést, hogy „én már úgyis kövér vagyok, mit számít plusz egy fél torta ide vagy oda”. Próbáljunk változatos étrendet összeállítani, és többször keveset enni!

Ahhoz, hogy a szervezet anyagcsere folyamatait beindítsuk szükséges egy jó minőségű reggeli és utána a tízórai, az ebéd, az uzsonna és a puritán vacsora is! Így nem fogja testünk azt érezni, hogy kevés energiát kap, és válságmenedzselésként raktároznia kell; mégpedig zsírt! Tízóraira, uzsonnára megteszi ez zöldalma egy natúr joghurt is – a lényeg, hogy az anyagcsere folyamatokat „ébren” tartsuk!

Fontos, hogy egyénre szabottan táplálkozzunk. Amennyiben utálod a csirkét, ne erőltesd! Ha a káposztától puffadsz, ne azt használd leves töltelékként! Figyelj genetikai, egyéni adottságaidra és annak megfelelően táplálkozz.

Az ördögi szénhidrát

A szénhidrát a szervezet legfőbb energiaszolgáltatója: a vérben, a májban, az izomban is raktározódik. Ahhoz, hogy a vércukorszint ne járjon meg mélységeket, hogy végig tudj küzdeni egy másfél órás boksz órát akár, szénhidrát kell, de nem akármilyen’

- Nagy kalóriatartalom, alacsony telítő érték: egyszerű szánhidrátok
Ide tartoznak a finomlisztből készült termékek, a csokik, cukrok, kekszek, cukrászdai termékek. Rosttartalmuk elhanyagolható, glikémiás indexük nagy és egyáltalán nem okoznak (vagy csupán rövid ideig) telítettség érzetet. Fogyasztásukkor a vércukorszint az egekbe emelkedik, amelyre a szervezet inzulin-termeléssel reagál. Így a vércukorszint leesik, és újra éhesek leszünk. Ördögi kör! Ráadásul a magas inzulinszint a zsírégetést is gátolja!

- Alacsonyabb kalóriatartalom, magas telítő érték: összetett szénhidrátok
Ide tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, natúr gabonapelyhek, a durum tészta, a teljes kiőrlésű pékáruk, a rizs. Glikémiás indexük magas rosttartalmuk miatt alacsonyabb, így felszívódásuk is lassabb. Ennek hatására a vércukorszintet egyenletesen tartja, ezért nem tör ránk a falánkság, elkerül a fáradtság és a csoki ehetnék.

Fontos, hogy a napi étkezés 50-60 %-át szénhidrátokból nyerjük. De válasszuk az angyalibb – összetettebb arcát! Bármilyen hihetetlen a zöldségek, gyümölcsök, a rizs – amelyek mind-mind egészséges tápanyagok, szolgáltatnak kellő mennyiségű energiát szervezetünknek, nincs a kőkemény munkához, az energikus élethez pizzákra, csokikra, a szénhidrát ördögi arcára szükségünk! Főként azért nem, mert szervezetünk a fel nem használt szénhidrátokat zsírként raktározza - ezt pedig nem igazán szeretnénk magunkon tudni igaz?

Az angyali fehérje

A fehérjéknek is két csoportja van: a teljes értékű- és a nem teljes értékű fehérjék. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, itt is húsz fajta esszenciális aminosavat különböztethetünk meg, amelynek közel felét szervezetünk állítja elő, másik felét tápanyagbevitellel pótoljuk. A teljes értékű fehérjék az összes aminosavat tartalmazzák. Ezek az állati eredetűek, a hús, tojás, tej. A növényi eredetű fehérjék viszont már nem teljes értékűek és különböző aminosavak találhatóak meg bennük, így csak növényi fehérjék fogyasztásával nehéz az összes esszenciális aminosavat biztosítani szervezetünk számára.

Bár meglepő az állítás, de jelenlegi társadalmunkban inkább a fehérjék túlfogyasztása a jellemző, hisz tejet iszunk a reggeli kávéhoz, délben husit eszünk, de előtte a tízórai tönkölybúzás szendvicsünkbe is sonkát teszünk. Ez azonban intenzív fizikai munka (sport) nélkül túlzás, hisz mozgás hatására épülnek be a fehérjék a szervezet. A fölöslegesen bevitt mennyiség – miután nem tud elraktározódni – először rothadásnak indul az emésztőrendszerben, majd lebomlik és kiürül a vesén keresztül, nagyon megterhelve azt!

A megoldás

A már ismert recept: helyes táplálkozás és mozgásban gazdag életmód! Emellett pedig a táplálék piramis angyali betartása, a démonok rendszabályozása, azaz 50-60 % „jó” szénhidrát, 25 % fehérje, 15 % zsír, mégpedig az angyali fajtából!

Súlykontroll rovat, hírekkel, edzéstervvel a nana.hu oldalán >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!