Életmód

2010.01.11. 17:41

Káros a terhesség végén szedett folsav?

A terhesség végén szedett folsav nagymértékben növeli az asztma kialakulását a három év körüli gyermekeknél.

NANA.HU

Azoknál a fiatal gyermekeknél, akiknek édesanyja a terhesség késői szakaszában folsavat szedett nagy valószínűséggel fordul elő asztmás megbetegedés – adta hírül az American Journal of Epidemiology. Fontos lenne megállapítani, hogy meddig szedhető biztonságosan a folsav, mert a terhesség előtt és az első szakaszában a legtöbb orvos és a koraszülöttekkel foglalkozók zöme kimondottan ajánlja napi 400 mikrogramm folsav szedését, ezzel ugyanis megelőzhetők az idegpálya-elégtelenségek a fogantatás és a terhesség felfedezése közötti időszakban.

Összességében a tanulmány megállapította, hogy azoknak a gyermekeknek a 25 százaléka nagyobb eséllyel szenved asztmában három évesen, akiknek édesanyja a terhesség vége felé (a harmincadik hét körül) is szedte a folsavat, mint az azt nem szedők.




– Még nem teljesen világos, hogy miért okoz a várandósság késői szakaszában szedett folsav asztmát a gyermekeknél – nyilatkozta dr. Davises. – A legutóbbi kutatások azt sugallják, hogy a folsav megváltoztathatja a tüdőszövetben lévő immun-system-szabályozó gének tevékenységét, és ez valószínűleg több allergiás reakciót vált ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!