Életmód

2009.11.12. 18:13

A fehérbor elszínezi a fogakat?

Ha eddig azért ittál inkább fehérbort, hogy óvd a fogaid, most lehet, hogy újra kell gondolnod a fogfehérítési stratégiád. A legújabb kutatások szerint ugyanis a fehérbor jobban színezi a fogakat, mint gondoltuk volna.

NANA.HU

A vörösbor vagy fehérbor kérdése természetesen egyéni preferencia kérdése. A legtöbben nem azért fogyasztjuk egyiket vagy másikat, mert a szépségünkért aggódnánk, hanem azért, mert az ízlik jobban. Ugyanakkor vannak, akik azért tartózkodnak a vörösbortól, mert az elszínezi a fogaikat, pedig ez a megállapítás önmagában nem sokat segít. Hiszen a kávé, a tea, a kakaó, de még a sötét színű bogyós gyümölcsök is színeznek, mégis fogyasztjuk őket.



A New York Egyetem kutatói a fehérbor fogzománcra való hatásait vizsgálták meg, és a vizsgálat eredménye igen érdekes. Természetesen nem arról van szó, hogy maga a fehérbor színezné el a fogakat, sokkal inkább arról, hogy olyan mértékben roncsolja a fogzománcot, hogy az emiatt sokkal könnyebben engedi be az egyéb színező anyagokat.

A tehenek foga nem jól bírja a bort


A kutatók tehenek fogait áztatták különböző fajta fehérborokban egy órán át. Bár az ember szájában viszonylag ritkán tölt egy egész órát egyetlen korty bor, szerintük ez az időtartam felel meg annak, amikor néhány pohárral elkortyolgatunk pár óra leforgása alatt. És miért pont a tehén foga?

Dr. Mark Wolff professzor, a New York Egyetem fogászati tanszékének elnöke szerint ennek szerkezete és felülete hasonlít leginkább az emberi fogéhoz. Az egy órás áztatás után a fogakat teába merítették, és megvizsgálták, milyen mélységű és mekkora mértékű az elszíneződés.

Rizlinget csak sajttal!


A bor savassága miatt a fogzománc olyan mértékben gyengült, hogy sokkal jobban elszíneződtek a fogak, mint azok, amiket nem áztattak meg előtte a nedűben. A fehérborok között a legalacsonyabb pH értékkel a rizling bír, így nem meglepő, hogy ez károsította leginkább a fogzománcot. És mivel ilyenkor a kalcium kioldódás következménye okozza a károkat, ezt mérsékelni lehet, ha például sajtot fogyasztunk borozgatás közben. A sajtban található kalcium tudniillik semlegesíti a nyálat, ezzel segít a savkárosodás csökkentésében is.

Vörösbor vs. fehérbor


Mielőtt te is megakadnál azon, miért nem emberfogakon vizsgálják a bor hatását, megnyugtatunk: volt olyan is. Németországban, a Johannes Gutenberg Egyetemen végeztek el egy olyan kísérletet, amelyben 25 felnőtt férfi és nő eltávolított fogait merítették 12 különböző fajta vörös- és fehérborba. A vizsgálatban kizárólag egészséges fogak szerepeltek, és 4, 6, 18 és 24 órás időtartamra hagyták őket a borban ázni. Speciális műszerekkel mérték a kalcium kioldódásának mennyiségét, mélységét, és a felületi egyenetlenségek kialakulását. Nem meglepő módon minél több időt töltött egy fog a nedűben, annál nagyobb mértékű volt a kalciumvesztés.

Érdekes, hogy a huszonnégy órás vizsgálatnál a fehérbor jóval több kalciumvesztést okozott, mint a vörös, és mélyebbre is hatolt a fogban a károsodás, mint a vörösbor esetében. A felületi egyenetlenségek kialakulása mindkét csoportban egyforma mértékű volt.

A tanulság

1. Ne hagyd a tehened bort inni.

2. Semmilyen bort ne tarts a szádban 4, 6, 18 vagy 24 órán át.

3. Ha már órákig öblögetsz fehérborral, tegyél mellé egy kis sajtot is.

4. Borozgatás után ne igyál kávét, teát.

5. Áztass be egy fogat néhány órára kólába és bármilyen borba, majd nézd meg a különbséget. Naugye. A kólában ráadásul nincsenek antioxidánsok, mint a vörösborban.

6. Itt a bizonyíték, hogy nem vagy húsevő. Olyan a fogad, mint a tehéné.

2. Semmilyen bort ne tarts a szádban 4, 6, 18 vagy 24 órán át.

3. Ha már órákig öblögetsz fehérborral, tegyél mellé egy kis sajtot is.

4. Borozgatás után ne igyál kávét, teát.

5. Áztass be egy fogat néhány órára kólába és bármilyen borba, majd nézd meg a különbséget. Naugye. A kólában ráadásul nincsenek antioxidánsok, mint a vörösborban.

6. Itt a bizonyíték, hogy nem vagy húsevő. Olyan a fogad, mint a tehéné. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!