Életmód

2009.04.14. 10:51

Ne dicsérd az íreknek az angolokat!

Ahány ország, annyi szokás, de a tradíciók az idővel is változnak. Mit? Hol? Mikor? Hogyan? Miért? Mennyit? és még sorolhatnánk... Akár külföldi, akár belföldi nyaralást tervezel, nem árt tekintettel lenni arra, hogy ahová mész, ott milyen szokások, illemszabályok vannak érvényben.

BAMA

Illik vagy nem illik?

Nem csak hasznos előzetesen tájékozódni a célországra jellemző szokásokról, kultúráról, életmódról és politikai helyzetről, hanem szinte kötelező is – hiszen ezek ismeretében érezheted magad igazán felszabadultan és biztonságban. Ezen kívül elkerülheted, hogy esetleges tiszteletlen viselkedésed miatt konfliktusba keveredj a vendéglátó országban.

Van, ahol nem fognak kezet, helyette megveregetik a búcsúzó vendég vállát, de van olyan ország, ahol természetes-az ölelkezés, a puszilkodás is. Egyes országokban, például Kínában, az illem szabályai szerint, ha meghívnak vendégségbe, lehetetlen kibújnod alóla és visszautasítanod. Készülj fel arra is, hogy keleti ismerőseiddel való beszélgetések során a kérdések mindig a legudvariasabbak legyenek, felelni pedig határtalan szerénységgel szabad csak.

Latin vircsaft erényesen

A nyári hőség óhatatlanul magával hoz egy kis szabadosságot, így előfordulhat, hogy tengerparti nyaralásod során jóval többet megengedsz magadnak, mint idehaza. Törökországba készülve (csakúgy, mint ha Olaszországba, Máltára vagy az arab területekre mennél) semmiképp se hagyd ki a bőröndödből a strandruha fölé húzható kendőt, stólát, vagy pólót. Ez praktikus nemcsak a strandon, ahol megelőzheted a heves vérű férfiak megjegyzéseit, hanem az utcán is - ahol egyébként a hiányos öltözetet büntethetik is. De a kendő jó szolgálatot tehet akkor is, ha olyan helyre szeretnél betérni, ahová fedetlen vállal nem engednek be.

Sziesta bikaviadalkor?

Spanyolhonban az a mondás járja, hogy egyetlen dolog kezdődik pontosan: a bikaviadal. Előfordulhat, hogy meglepetést okoz a számodra, hogy a mi „paprikával tüzelt” életritmusunkhoz képest a spanyolok "temperamentumos alvajárók”. Sziesztát szieszta követ, a boltok vagy a múzeumok nyitvatartási ideje a legkevésbé sem alkalmazkodik az ajtóra kifüggesztett táblán olvashatóhoz vagy a turisták igényeihez. És mert épp ez az izgalmas benne, készülj fel rá, hogy nyugodtan vásárolgathatsz, szórakozhatsz, vacsorázhatsz akár hajnali háromig is – Hispánia földjén ez a legtermészetesebb dolog.

Öleld át… a világot!

A francia Riviérán viszonylag kevés magyar piheni ki évi fáradalmait, de városnéző túrára, kisebb körutakra akciós kereteken belül el lehet jutni. Bár Európán belül nincsenek nagy illembeli eltérések, néhány apróságra Franciaországban is érdemes odafigyelni.
A francia nép hírhedten toleráns a szerelmesekkel, ebben az országban senki nem fog illetlennek tartani, ha összebújva sétálsz a barátoddal. A romantika országában a tereken és az utcákon rengetegen flörtölnek - a turistákkal is. Ennek ellenére nem minden enyelgés takar valós érzelmeket: sokan csak megszokásból élnek az utcán is érzelmi életet. Óvatosan közeledj új ismerőseidhez, hiszen a magánszféra csak a szoros családra és barátokra tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!