Rejtély

2022.09.16. 17:00

Elhagyott érmekincsre bukkantak Egyiptomban

A régészek az egyiptomi Esnában végzett ásatások során az iszlám korszakból származó érmekincsre bukkantak. A felfedezést a Legfelsőbb Régészeti Tanács egyiptomi régészeti missziójának kutatói tették.

Esna már nem csak egyiptomi temploma miatt híres

Forrás: Shutterstock

Az iszlám reneszánszának különböző korszakaiból származó érmékből, valamint érmeformákból és nehezékekből álló kincsekre bukkantak.

A szakemberek szerint mindez arra utalhat, hogy a közelben pénzverde és mérlegház is található.

 Az iszlám aranykora vagy más néven, az iszlám reneszánsz, általánosan elfogadott nézet szerint a 8. századtól 13. századig terjedő időszakra tehető.

Forrás:  MINISTRY OF TOURISM & ANTIQUITIES

Egy másik elemzés Al-Aziz Billah Ibn Al-Mu'izz, Najmuddin Aybak dirham, Badr Al-Din Salamish fatimid-korszakából származó aranyérméket azonosított a környéken, valamint

Több mint 286 darab, úgynevezett mameluk szultáni és királyi ezüstérmet azonosítottak. 

A kincsek között örmény érméket is felfedeztek, amelyek II. Leó királyt ábrázolják, aki 1269 és 1289 között uralkodott. Emellett bronz- és rézérmék rejtőztek itt az oszmán korból.
Hogy miért hagyták el vagy rejtették el a kincset, azt rejtély övezi továbbra is.

Az iszlám aranykorszakban Egyiptom a bizánci és az arab iszlám birodalom hódításaival szembesült. A mamelukok a kurd Ayyubid-dinasztia végével, 1250 körül vették át az uralmat.

A mamelukok uralták az országot egészen Egyiptom oszmán törökök általi 1517-es meghódításáig, mielőtt az Oszmán Birodalom részévé vált volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!