Veszély

2022.07.23. 17:15

Újra megrepedt a Marmolada lejtőin levő jégpáncél

Hatalmas repedés keletkezett a gleccseren az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol július elején 11 kiránduló halt meg egy jéglavinában.

Egy turistaház őre hatalmas robajt hallott vasárnap. Értesítette a hatóságokat, amelyek egy 

200 méter hosszú és 25-35 méter széles repedést találtak a jégmezőn.  

A július 3-i katasztrófa nyomán az olasz polgári védelem a tartományi hatóságokkal együttműködve tüzetes vizsgálatnak tervezi alávetni az alpesi gleccsereket, hogy kijelöljék a lehetséges veszélyes helyeket, amelyeket folyamatos megfigyelés alatt tartanak majd. Emellett általában is tanulmányozzák, hogy milyen hatást gyakorol a térségre a klímaváltozás – közölte a polgári védelem.

A július elején történt természeti katasztrófának is köze lehet a klímaváltozáshoz. A tragédia előtt a térségben lényegesen melegebb volt a szokásosnál, és ez elősegíthette a nagy mennyiségű jég, hó és hordalék leválását.

Trento megye hatóságainak becslése szerint a marmoladai jéglavina nagysága – a magával sodort sziklákkal és törmelékkel – meghaladta a 300 ezer köbmétert. A számítások szerint egy közel 80 méter széles, 30 méter magas jégfal szakadt le.

Borítókép: Helikopter repül 2022. július 4-én a gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin előző nap. MTI/EPA-ANSA/Andrea Solero


 

Címkék#gleccser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!