Fukusimai atomerőmű

2022.06.17. 12:08

Japán bíróság: az állam nem felelős a fukusimai nukleáris katasztrófáért

Elutasította pénteken a legfelsőbb bíróság Japánban azt a beadványt, amelyben a felperesek azt követelték, hogy a japán állam fizessen kártérítést a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa károsultjainak, s ezzel kimondta, hogy az államot nem terheli jogi felelősség a történtekért.

Az ügyben a legfelsőbb bíróság négy olyan bírósági pert vont össze, amelyekben négy prefektúrából mintegy 3700 ember követelt kártérítést az államtól az őket ért károk miatt. Többségében olyanokról van szó, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat.   

Összesen mintegy 30 hasonló per indult a japán állam ellen a tragédia miatt, és ez volt az első bírósági döntés az ügyben, amelynek értelmében az erőművet üzemeltető Tepcónak egyedül kell helytállnia a valamivel több mint 1,4 milliárd jen (mintegy 4 milliárd forint) összegű kárigényért a négy ügyben.

Japán keleti partját 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a négy év alatt felépített, 1971-ben átadott fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több száz ezer embert kellett kitelepíteni a katasztrófa első napjaiban. 

A mai napig több tíz ezer ember nem térhetett vissza otthonába a térségben.   

A fukusimai katasztrófa volt a legsúlyosabb nukleáris baleset az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófa óta, amely az ENSZ illetékes szakmai bizottsága szerint közvetlenül mintegy száz halálos áldozattal járt a baleset utáni 10 évben a Szovjetunióban. Az európai kontinens lakosságára gyakorolt közvetett hatásokat is figyelembe vevő statisztikai modellek 4000 és 16 000 közé teszik a csernobili radioaktív sugárzás miatt kialakult daganatos megbetegedések okozta halálozások számát.

Borítókép: A japán Nukleáris Szabályozási Hatóság által 2013. augusztus 26-án közreadott, augusztus 23-án készített képen a hatóság védőruhás szakértői vizsgálódnak a 2011-es földrengésben és szökőárban súlyosan megsérült Fukusima-1-es atomerőmű területén. Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató augusztus 20-án jelentette be, hogy mintegy 300 tonna erősen sugárszennyezett víz elfolyt az erőmű egyik tartályából. (MTI/EPA/Nukleáris Szabályozási Hatóság)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!