Elképesztő gonoszság

2022.05.27. 20:05

Mérgezés áldozata lett egy vemhes elefánt

Az állat nagyjából 25 éves volt, a boncoláskor kiderült, hogy hamarosan világra hozta volna a kicsinyét.

Figyelem! A cikk tartalma felkavaró lehet.

Holtan találtak egy vemhes szumátrai elefántot az indonéziai Riau tartomány egy pálmaültetvénye közelében, a gyanú szerint mérgezés áldozata lett – közölte pénteken a helyi hatóság.

A szumátrai elefánt súlyosan veszélyeztetett faj, már kevesebb mint 700 él a szigeten. A biológiai természeti erőforrásokról és az ökoszisztémák védelméről szóló indonéz törvény védi a fajt.

Az elefánt tetemét szerdán találta meg helyi természetvédők egy közös járőrcsapata, a hatóságok vizsgálják a halál körülményeit, ám erős a gyanújuk, hogy az állat mérgezés áldozata lett.

A belső szervek, így a tüdő alakjának változásaiból látszik, hogy fekete és szivárog belőle a vér

– mondta el Zulhusni Syukri, a tetemet megtaláló állatvédő szervezetet egyikének (Rimba Satwa) programigazgatója.

Az állatnak vér folyt a száján és a végbélnyílásán

– tette hozzá Fifin Arfina Jogasara, az állatot megtaláló másik csoport (Riau Natural Resources  Conservation) vezetője.

A hatóságok ananászt is találtak az elefánt gyomrában, noha ez a gyümölcs nem terem a területen, ami szintén a mérgezésre utal.

Szumátra elefántpopulációja a 2014-es 1300-ról 693-ra esett vissza tavaly, vagyis 7 év alatt a felére csökkent az indonéz erdészeti és környezetvédelmi minisztérium adatai alapján. Az elmúlt 25 évben, nagyjából egy generáció alatt az állat lehetséges élőhelyeinek 69 százaléka veszett oda. A szumátrai pálmaültetvények terjeszkedése a terület és az erőforrások miatti konfliktusokhoz vezet az állatok és emberek között.

Az elefántok útvonalai közelében fekvő pálmaültetvények dolgozói gyakran kerülnek konfliktusba az állatokkal, mert megeszik a pálma gyümölcsét. Az elmúlt 3 évben legalább 7 szumátrai elefánt pusztult el Riau tartományban

– magyarázta Zulhusni Syukri.

A szerdán megtalált állat nagyjából 25 éves volt. A boncoláskor kiderült, hogy vemhes volt, hamarosan világra hozta volna a kicsinyét. A tetemet a helyszínen temették el, miután a laborvizsgálatokhoz mintát vettek a májából, a bélfalból, a tüdőkből és az ürülékből.

Bengkalis, 2022. május 27.
Forrás: MTI / AP / BKSDA

A szumátrai elefánt a hatalmas testű emlős két fajának egyikének, az ázsiainak az alfaja.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#elefánt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!