Szabálytalanul járt el

2022.04.26. 08:04

Római műemlékbe csapódott egy turista drónja

A szigorú repüléstilalmi övezet szabályainak megsértése miatt helyeztek vád alá egy turistát, miután Róma központjában egy műemlék tetejébe csapódott a drónja.

A 39 éves argentin férfi a Piazza Venezián röptette a drónját, amikor elveszítette az uralmat a gép fölött, amely a 15. században épült Palazzo Venezia tetejének ütközött. Az épületből hangzott el Benito Mussolini fasiszta diktátor néhány ismertebb beszéde.
A drónt az épület biztonsági szolgálata találta meg, ezután a rendőrség lefoglalta. A turistát a rendőrök feljelentették, mivel nem tartotta tiszteletben a város feletti repüléstilalmi zónát – írta a The Guardian az olasz média tudósításai alapján.
Akik drónnal akarják Rómát filmezni vagy fotózni, azoknak regisztrálniuk kell az olasz polgári repülésért felelős hivatalnál (Enac). A Vatikánban a sok nagy értékű műemlék miatt egyáltalán nem lehet drónt reptetni.

A Palazzo Venezia. Az épületből hangzott el Benito Mussolini fasiszta diktátor néhány ismertebb beszéde
Forrás: Shutterstock


A turisták azonban, úgy tűnik, megfeledkeznek a szabályokról: a múlt héten két mexikói drónja ütközött a pisai ferde toronynak. A testvérpár ellen rendőrök intézkedtek, mert megszegték a toszkán város nevezetes műemléke körüli repülési szabályokat.
2020-ban egy 40 éves lengyel turista drónja csapódott belülről a Colosseum falainak, miután figyelmeztették, hogy az antik amfiteátrumban tilos a drónozás. Tavaly júliusban egy 61 éves férfi ellen emeltek vádat „a közlekedés biztonsága elleni támadás” miatt, miután kétezer méter magasban röptette a gépét Róma fölött.
Szerencsére eddig nem jelentettek károkat a műemlékekbe csapódó drónok miatt. Arról sem tudni, hogy bárkit megbüntettek volna, noha a drónszabályok megsértéséért 516 eurótól (193 ezer forint) 64 ezer euróig (24 millió forint) terjedő bírság szabható ki.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!