Csak márciusban 219 bejelentést kaptak

2022.04.05. 17:00

Rengeteg feladata akad a honvédségi tűzszerészeknek (képek)

Idén már csaknem 450 alkalommal riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit - számolt be az ezred kedden a Facebook-oldalán.

Azt írták, hogy csak márciusban 219 bejelentést kaptak. Jellemzően második világháborús robbanóeszközök miatt kellett intézkedniük, 36 esetben azonnal.


Az alakulat tűzszerészei 376, "jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet kezeltek", azok össztömege meghaladta a fél tonnát - emelték ki.


A tűzszerész ezred néhány érdekes esetről is beszámolt. Budapest II. kerületében, egy Bem József utcai építkezésen például több mint 120, második világháborús robbanóeszköz került elő egy 13 méter mélységben lévő meddő kútgyűrűből. A veszélyes eszközöket feltehetően Budapest ostroma során vagy azt követően dobhatták a kiszáradt kútba. Sokat közülük eredeti ládáikból emelték ki a katonák.


A Pest megyei Abony külterületén szemétszedési akció során találtak egy feltételezett robbanóeszközt. A helyszínen megállapították, hogy egy második világháborús eredetű, szovjet gyártmányú, 82 milliméteres aknavetőgránát került elő az illegálisan lerakott hulladék aljáról.


Szintén szemétszedő akció során egy illegálisan lerakott hulladékhalom aljáról került elő második világháborús, 50 milliméteres aknavetőgránát a Mecsekben, a Mandulás kempinghez közeli erdős területen.


A Pátkai Víztározó iszapjában horgászok bukkantak rá egy második világháborús eredetű, 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátra - olvasható a honvédség tűzszerész ezredének bejegyzésében.

Borítókép: illusztráció; második világháborús bomba a XIII. kerületi Reitter Ferenc utcában egy építkezésen a hatástalanítás napján, 2021. július 29-én (MTI/Mihádák Zoltán)


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!