Felejthetetlen alkotások

2022.02.14. 09:24

Elhunyt Ivan Reitman, a Szellemirtók rendezője

Fergeteges vígjátékairól vált ismertté, egyik első műve volt az 1979-es Dilibogyók – Táborparádé, amelyben első főszerepét játszotta Bill Murray.

Elhunyt Ivan Reitman kanadai filmrendező, producer és forgatókönyvíró, a Szellemirtók című 1984-es kasszasiker rendezője. A család elmondása szerint a befolyásos filmes, az Ovizsaru, az Ikrek, a Törvényszéki héják című vígjátékok rendezője és sok más sikeres filmkomédia producere 75 évesen, álmában hunyt el szombat éjjel otthonában, a kaliforniai Montecitóban.

Ivan Reitman 1946. október 27-én született Komárom Csehszlovákiához került részén, magyar zsidó szülők gyermekeként. Anyja túlélte Auschwitzot, apja az ellenállásban tevékenykedett.

Mivel a második világháború után a kommunisták üldözni kezdték a nagytőkéseket, apja, aki az ország egyik legnagyobb ecetgyárának tulajdonosa volt, az emigráció mellett döntött. Ivan négyéves volt, amikor családja egy uszályban elrejtőzve a Dunán Bécsbe szökött.

A Reitman család csatlakozott egy rokonhoz a kanadai Torontóban, ahol hamar megmutatkoztak Ivan szórakoztatásra való képességei. Bábszínházat csinált, más fiatalokat szórakoztatott a nyári táborokban, folkzenét adott elő kávézókban egy zenekar tagjaként. Az Ontario állambeli Hamiltonban, a McMaster Egyetemen tanult zenét és színészetet, és nemsokára rövidfilmeket kezdett rendezni. Fergeteges vígjátékairól vált ismertté, egyik első műve volt az 1979-es Dilibogyók – Táborparádé, amelyben első főszerepét játszotta Bill Murray.

1981-ben született Bombázók a seregnek című komédiája, legnagyobb sikerét azonban 1984-ben aratta a 30 millió dolláros Szellemirtókkal, amely 300 millió dollár globális bevételt és két Oscar-nevezést hozott a számára.

1989-ben elkészült a folytatása is, amelynek nemcsak rendezője, hanem producere is volt. A 2021-es folytatás, a Szellemirtók – Az örökség rendezését producerként már fiára, Jasonra bízta.

Borítókép: AFP / Robyn Beck

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!