Legendás ereklye

2021.12.02. 07:25

Lehet licitálni Napóleon egyik kardjára!

A kard értékét előzetesen 1,5 és 3,5 millió dollár, vagyis 484 millió és 1,12 milliárd forint közé becsülték.

Licitálni lehet a hétvégén egy kardra, amelyet Bonaparte Napóleon hordott az 1799-es hatalomátvétele idején, a francia császár 5 további fegyverével együtt.

Az Illinois állambeli Rock Island aukciósház által december 3. és 5. között tartandó árverés szakértői a kard értékét előzetesen 1,5 és 3,5 millió dollár, vagyis 484 millió és 1,12 milliárd forint közé becsülték. Az online és személyes részvétellel is zajló árverés szervezői a kollekció koronaékszereként harangozták be a kardot, amelyet hüvelyével együtt kínálnak eladásra. A fegyvert Nicolas-Noel Boutet, a versailles-i fegyvergyár igazgatója készítette.

Császárrá koronázása, 1804 után Napóleon feltehetően Jean-Andoche Junot tábornoknak ajándékozta a kardot, de a tábornok felesége később kénytelen volt eladni azt, hogy kifizesse adósságait.

A relikviára később egy londoni múzeum találtak rá, utolsó tulajdonosa pedig egy amerikai gyűjtő volt, aki a közelmúltban hunyt el.

A francia császár egy másik kardját, amelyet a marengói csatában viselt, 2007-ben 4,8 millió euróért, akkori árfolyamon 6,5 millió dollárért árverezték el Fontainebleau-ban a becsült 1,6 millió dollár helyett. Napóleon ezzel az aranyberakásos, elefántcsont-markolatú szablyával a kezében fordította meg a már vesztésre álló csatát, és vezette katonáit 1800 júniusában Észak-Itáliában győzelemre. Azt a kardot már 1978-ban nemzeti kultúrkinccsé nyilvánították, ezért nem lehet kivinni Franciaországból.

Franciaország májusban emlékezett meg Napóleon halálának 200. évfordulójáról.

A híres korzikai a francia történelem egyik legmegosztóbb alakja volt, akinek nagy érdemei voltak a modern állam megteremtésében, ezzel szemben felróják neki imperialista törekvéseit és háborúit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!