aukció

2021.11.04. 17:00

Elárverezik Mária Antónia gyémánt karkötőit

Az ékszerek a Christie's közlése szerint jelenleg egy európai királyi család tulajdonában vannak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mária Antónia (Marie Antoinette), az utolsó francia királyné két gyémánt karkötőjét és Wallis Simpson néhai windsori hercegné rubint és gyémánt karperecét kínálja eladásra a Christie's aukciósház Genfben.

A „Mária Antónia karkötői” felirattal ellátott kék bársony dobozban eladásra kínált két karkötő három-három sor gyémántból – összesen 112 darabból – és egy nagy csatból áll.

Az ékszerek a Christie's közlése szerint jelenleg egy európai királyi család tulajdonában vannak, a november 9-i árverésen az előzetes becslések szerint 2-4 millió dollárért (591 millió – 1,1 milliárd forintért) kelhetnek el.

Az aukciósház genfi ékszerrészlegének vezetője, Max Fawcett szerint ritkaságnak számítanak a 200 éves történelemmel rendelkező ékszerek, biztosan felkeltik a gyűjtők és az ékszerrajongók figyelmét.

Mária Antónia volt az utolsó francia királyné a forradalom előtt, 1793-ban 37 évesen fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is. A Tuileriákban fogságban tartott királyné még levelet írt, melyben közölte, hogy megőrzésre egy ékszerekkel teli faládát küld, az ékszereket lánya, Mária Terézia Ausztriában kapta meg.

Szintén árverésre bocsátanak egy rubint és gyémánt karperecet, amelyet Eduárd windsori herceg (1894-1972) készíttetett a Cartier-nál amerikai felesége, Wallis Simpson számára első házassági évfordulójukra. A herceg lemondott a brit trónról, hogy feleségül vehesse elvált szerelmét.

A becslések szerint a ékszer 1,1-2,19 millió dollárt (343-683 millió forintot) érhet az árverésen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!