környezetvédelem

2021.10.02. 11:17

Használt ruhákat hord és biciklivel jár a Nagy Diák Klímateszt győztese

Kevés húst eszik, használt ruhákban jár és könyvekből tanul Mile Benedek, aki több mint 30 ezer indulóból nyerte meg az első Nagy Diák Klímatesztet az Akvárium Klubban. A versenyt olyan hírességek tették izgalmassá, mint Kammerer Zoltán, Harcsa Veronika és Katus Attila.

Fotó: Pozsonyi Zita

A Nagy Diák Klímateszt döntőjét rendezte meg a DUE Médiacsoport az Akvárium Klubban a 28. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon. A 30.231 induló közül a legjobb 12 fiatal mérte össze tudását. A nagyszabású kvízshow során – melyet élőben közvetítettek a DUE Facebook-oldalán – tudni kellett többek közt, hogy mit jelent a CSR (vállalati társadalmi szerepvállalás), a SUP (egyszer használatos műanyag) vagy az ózonlyuk. A versenyzők és a nézők a játék során megtudhatták, hogy

évi 300-400 tonna műanyagból 8 tonna műanyag kerül a Föld vizeibe és a PET-palackok után a cigarettacsikkek jelentik a legtöbb szemetet a tengerpartokon.

A showműsorban több ismert ember is tett fel kérdéseket a játékosoknak, köztük Harcsa Veronika énekesnő, Katus Attila sportaerobik világbajnok, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó, valamint Mag Erika ultrafutó. Utóbbi arról mesélt, hogy

ha futás közben egy energiaitalos dobozt talál az erdőben, felkapja, és akár több kilométert is megtesz vele, mire kidobja a legközelebbi szemetesbe.

A Klímatesztet szoros versenyben végül a nagykovácsi Mile Benedek, a Debreceni Egyetem hallgatója nyerte. Benedek az élet minden területén igyekszik óvni a környezetet, tömegközlekedéssel vagy biciklivel jár, csekély mennyiségű húst eszik, kevés új terméket vásárol, használt ruhákat hord és használt könyvekből tanul. A klímatesztes győzelmével egy 200 ezer forintos kerékpárt nyert. A verseny második helyezettje Topercer Péter lett, ő egy elektromos robogóval gazdagodott, a dobogó harmadik fokára pedig Kele László János állhatott, az ő jutalma egy kétszemélyes belföldi utazás lett. A díjakat Dr. Botos Barbara, a Klímatesztet támogató Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át.

A több tízezer fiatal részvételével zajló országos játékot azzal a céllal indította a DUE Médiahálózat, hogy a téma iránt nyitott fiatalok valós és hiteles információkra alapozva alakítsák ki véleményüket és tegyenek a környezetükért, és felelősen bánjanak a Föld javaival.

Borítókép: Mile Benedek, a verseny győztese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!