Öröm a királyi családban

2021.09.20. 19:50

Kislányt hozott világra Beatrix hercegnő, a brit uralkodó unokája

A gyermek 6 font és 2 uncia, vagyis 2780 gramm súllyal született.

Leánygyermeknek adott életet Beatrix hercegnő, II. Erzsébet királynő 33 esztendős unokája. A Buckingham-palota bejelentése szerint a kislány szombat éjjel született a londoni Chelsea and Westminster kórházban. Az édesanya és az újszülött egyaránt jól van.

Beatrix hercegnő első gyermeke a 95 éves II. Erzsébet királynő tizenkettedik dédunokája, valamint a második csecsemő a családban, aki az uralkodó néhai férje, az április 9-én elhunyt Fülöp edinburghi herceg halála után jött a világra.

András yorki herceg és volt felesége, Sarah Ferguson elsőszülött lányát, Beatrix hercegnőt 2019 szeptemberében jegyezte el a Edoardo Mapelli Mozzi 39 éves olasz ingatlanmágnás, akinek egy korábbi kapcsolatából már van egy kisfia. Az esküvőt eredetileg tavaly májusra tervezték, de a járvány miatt elhalasztották. A pár végül 2020. július 17-én házasodott össze a windsori királyi rezidencián, szűk családi körben és szinte titokban. A ceremóniát az udvar be sem jelentette előre.

Fülöp herceg még jelen volt Beatrix tavaly nyári esküvőjén, de ez volt az utolsó nagy jelentőségű esemény a királyi családban, amelyen rész tudott venni.

Beatrix hercegnő jelenleg a tizedik, újszülött kislánya pedig a tizenegyedik a brit trónutódlási sorban. Hercegnőként és az uralkodó unokájaként Beatrix is jogosult a királyi fenség megszólításra. A királyi család hivatalos mindennapi tevékenységében viszont nem vesz részt, hanem polgári állása van.

A hercegnő Beatrice York néven az Afiniti nevű, New York-i székhelyű szoftvertechnológiai vállalat alelnöki tisztségét tölti be.

Beatrix húga, Eugénia hercegnő 2018 októberében ment férjhez a szintén polgári származású, 33 éves Jack Brooksbankhez. Első gyermekük, August Philip Hawke Brooksbank február 9-én született. Másfél hónappal később Zara Tindall, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája, aki az uralkodó egyetlen lányának, Anna hercegnőnek a lánya, egészséges fiúgyermeknek adott életet. Júniusban pedig Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiának, Harry hercegnek és Meghan hercegnőnek született lánya. A gyermek, aki a Lilibet Diana Mountbatten-Windsor nevet kapta, az Amerikában élő házaspár második gyermeke.

A brit uralkodó összesen négy dédunokájának a születésének örvendhetett idén.

Ezek is érdekelhetik