fontos a biztonság

2021.07.25. 08:41

Kiderült, mitől fél a legjobban a magyarok többsége

A bérek érzékelhető emelése és a megélhetéssel összefüggő költségek alacsonyan tartása növelheti legjobban a magyar társadalomban az elégedettséget, mivel az emberek csaknem fele az elszegényedéstől és a fizetési nehézségektől tart a legjobban. A stabil megélhetés régóta az alapvető feltétele annak, ahogy a magyar emberek biztonságban érezzék magukat. A pandémia felerősítette a szeretteink iránti aggodalmat és a megbetegedéstől való félelmet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Magyarországon a biztonságérzetet és az elégedettséget elsősorban továbbra is az anyagiak befolyásolják. A baloldalhoz köthető, hazánkban is jelen lévő Policy Solutions nemzetközi kutatóintézet legfrissebb, a magyarok félelmeiről készített átfogó elemzéséből kiderül, hogy a fizetéssel és a megélhetéssel összefüggő félelmek a Covid–19-járvány megjelenése ellenére is érdemben befolyásolják az általános hangulatot. A részletes, teljes társadalmat lefedő felmérés eredményéből kiderül:

az emberek több mint fele gondolja úgy, hogy a fizetések érezhető emelkedése és a megélhetési költségek alacsonyan tartása a legfontosabb feladat.

A megkérdezettek több mint fele úgy látja, hazánkban a legnagyobb problémát az alacsony fizetések és a magas megélhetési költségek jelentik, a jövedelmi helyzet így érdemben befolyásolja az elégedettséget. Az országos problématérkép harmadik helyén szerepel csak az egészségügyi ellátás, amelynek színvonalával a válaszadók immár kevesebb mint fele, 42 százaléka elégedetlen.

Az emberek kevesebb mint harmada tartja számon a legsúlyosabb problémák között a társadalmi egyenlőtlenségeket, az alacsony nyugdíjakat pedig kevesebb mint a társadalom negyede.

Egyre kevesebben érzik úgy – az emberek kevesebb mint 15 százaléka –, hogy kiszolgáltatottak a munkaadójuknak.

Már a tíz százalékot sem éri el azoknak az aránya, akik az ország legsúlyosabb problémái között tartják számon a demokrácia állapotát, a kivándorlást és a kistelepüléseken élők nehézségeit.

A járvány ugyanakkor hazánkban is érdemben átalakította az emberek félelmét. A magyarokban a legnagyobb félelmet keltő érzés, hogy a szeretteiknek bajuk esik vagy megbetegednek, kórházba kerülnek. Szintén a pandémiához köthető a kiszolgáltatottságtól való félelem erősödése. A gyakran és hirtelen változó járványhelyzetre vezethető vissza, hogy nőtt azok aránya, akik attól tartanak, nem tudják tartani a lépést a felgyorsult világgal.

A jövővel kapcsolatos aggodalmak többsége is az egészséghez és az anyagi biztonsághoz köthető. A válaszadók csaknem hatvan százaléka tart az újabb járványok, fertőző betegségek megjelenésétől.

Az emberek csaknem fele egy újabb gazdasági válság kirobbanásától fél legjobban, míg a megkérdezettek harmada a klímakatasztrófában és a migrációban, valamint az erőszakos tüntetések és zavargások kitörésében látja a legnagyobb veszélyforrást.

A felmérés a politikai hovatartozás alapján is megkérdezte az embereket: az ellenzéki és a bizonytalan szavazók körében minden második megkérdezett a megélhetéssel összefüggő aggodalmakról számolt be.

Végzettséget tekintve a diplomások és a szakképzettek félnek legkevésbé az anyagi bizonytalanságtól.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kormány a minimálbér érdemi emelési szándékával, a rezsicsökkentéssel és a családokat érintő intézkedésekkel jól reagál a valós társadalmi aggodalmakra.

Ezzel szemben az ellenzék demokráciával és társadalmi egyenlőtlenséggel kapcsolatos témái nem szólítják meg széles körben az embereket.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!