Karantén

2021.07.28. 13:08

Erőszak váltotta fel az oktatást az iskolák bezárása miatt

Az UNICEF szerint évtizedekig érezhető lesz a romboló hatása annak, hogy a pandémia alatt több helyen megszakadt a tanítás.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) figyelmeztetése szerint romboló hatással lehet a gyermekek fejlődésére az oktatási intézmények bezárása a koronavírus-járvány idején. James Elder, a szervezet szóvivője hangsúlyozta, hogy a járvány miatt több mint 600 millió gyerek marad ki az iskolából.

A szóvivő példaként említette, hogy Afrika keleti és déli részén az iskolaköteles korú gyerekek mintegy 40 százaléka nem jár iskolába. A járvány előtt 37 millió gyerek maradt ki az iskolából, de a pandémia miatt elrendelt iskolabezárások miatt ez a szám 32 millióval nőtt. Elder utalt arra is, hogy a régióban amúgy is csak kevés iskola tudott távoktatást biztosítani.Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatást és a biztonságot több helyen erőszak váltotta fel. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt időben rendkívül sok fiatal lány esett teherbe. Ugandában például a 10 és 24 év közötti korosztályban több mint ötödével emelkedett a terhességek száma.

Az UNICEF előrejelzése szerint mindennek hatása évtizedeken keresztül érezhető lesz. Az ENSZ Gyermekalapja a Világbank becslésére hivatkozott, amely szerint a tanulmányaikat be nem fejező diákok nemzedéke összességében tíz billió dollárral fog kevesebbet keresni. Elder közölte azt is, hogy a koronavírus elleni védőoltások hiánya miatt a szegényebb országokban az iskolák újranyitását nem szabad a tanárok és a diákok védettségéhez kötni.

A szóvivő felszólította a nemzetközi közösséget, tegyen többet azért, hogy a fiatalok visszatérjenek az iskolákba.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!