ritka érmék fordultak ki a földből

2021.01.12. 07:12

Fantasztikus kincsleletre bukkantak Pest megyében

A Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai az Újlengyel középkori lelőhelyén végzett régészeti kutatásokon bukkantak rá a késő középkorból való kincsekre. Magyarországon a mohácsi csatát követő török pusztításhoz kapcsolódó, ilyen nagyságú leletek ritkán kerülnek elő.

Mintegy hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes került elő Újlengyelben. Eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében – közölte a Ferenczy Múzeumi Centrum hétfőn az MTI-vel.

Római és középkori ezüstök, valamint Mátyás aranyforintjai lapultak a földben

A Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai az Újlengyel középkori lelőhelyén végzett régészeti kutatásokon bukkantak rá a késő középkorból való kincsekre – olvasható az intézmény tájékoztatójában.

A leletegyüttes legkorábbi verete, Lucius Verus (161-169) ezüst denariusa.

de egy tucat aquileiai denárra, valamint I. Mátyás (1458-1490), II. Ulászló (1490-1516), és II. Lajos (1516-1526) korabeli denárokra és obulusokra is bukkantak a szakemberek.

A felszedéskor az edényben, egy szövet alatt négy I. Mátyás (1458-1490) korabeli aranyforint is lapult.

De előkerült egy vatikáni denár is, ami II. Pius (1458-1464) pápa pénzkibocsátásából származik és igen ritka éremnek számít Magyarországon – emeli ki a tájékoztató.

A legkorábbi lelet az i.sz. 2. századból való Lucius Verus ezüstdénárja
Fotó: wikimédia / Origo

 

Az érmék korabeli összértéke körülbelül 74 aranyforinttal lehetett azonos, amin az akkori időben 7 lovat, ma pedig egy luxusautót lehetne vásárolni.

Ritkák az ehhez hasonlóan gazdag kincsleletek

A kincset az akkori emberek a településükön, valószínűleg egy támadásnál rejthették el a Pestet Nagykőrössel összekötő út mentén.

A kétnapos mentőfeltárást Nagy Balázs, a múzeum numizmatája vezette a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek segítségével. A kutatást az alapozta meg, hogy 2019-ben már előkerült innen egy csaknem 150 darabból álló, 1455-ben záródó éremlelet.

Hunyadi Mátyás aranyforintja (a kép illusztráció)

 

A decemberi régészeti bejáráson fémkeresővel további érmék után kutattak,

A most előkerült kincsleletet az eredeti helytől egy kicsit távolabb találták meg.

A felszíni pénzek sűrűsödési irányát figyelembe véve a szakemberek egy 1-szer 1 méteres aknát nyitottak meg, ebből került elő az az edény, amelynek a hasát szántás közben a pénzekkel együtt kitépte az eke.

A mélyszántás éppen kettétörte az érméket tartalmazó edényt és egy adott irányban húzta el azokat, így követni lehetett a kupacokban heverő pénzeket. Mint írják, Magyarországon a mohácsi csatát követő török pusztításhoz kapcsolódó,

ilyen nagyságú kincsleletek ritkán kerülnek elő.

Pest megyében a késő középkorból ez a legnagyobb értékű éremkincs, ami eddig előkerült, így komoly kutatási eredménynek számít.

Borítókép: II. Lajos király ezüstdénárja Forrás: Csók István Galéria és Antikvitás

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!