Ország-világ

2020.09.28. 14:40

Tengeri szörny maradványait találták meg az Atacama-sivatagban

A jura időszakban élt tengeri ragadozók maradványait tárták fel kutatók a chilei Atacama-sivatagban.

Kronosaurus - Kronosaurus ( lezard-temps ") est un genre disparu de Pliosauroidea (pliosaures ou plesiosaures a cou court). Il etait parmi les plus grands pliosaures connus et a ete nomme d'apres le pere de dieux anciens grecs, Kronos. Il vivait pendant le Cretace il y a 120 millions d'annees. Kronosaurus is an extinct genus of short-necked pliosaur. It was among the largest pliosaurs, and is named after the leader of the Greek Titans, Cronus. It lived in the Early Cretaceous Period

Forrás: AFP/Novapix/Leemage

Fotó: ©Raul Lunia

A Chilei Egyetem szakemberei szerint a plioszauruszok nagyjából 160 millió évvel ezelőtt élt tengeri hüllők voltak és harapásuk erősebb volt, mint a Tyrannosaurus rexé.

A most felfedezett ősmaradványok a csoporttól származó második legrégebbi leletek, amelyeket a déli féltekén találtak.

A chilei Atacama területének nagy részét egykor a Csendes-óceán borította, ám mostanra kavics- és homoksivataggá vált, amelynek egyes részein évekig nem esik az eső.

A térséget egykor a plioszauruszok uralták. Az ökológiailag

a kardszárnyú delfinekhez hasonló teremtményeknek nagyméretű koponyájuk, megnyúlt pofájuk, rövid nyakuk és veszedelmes fogaik, áramvonalas testük és uszonyszerű végtagjaik voltak.

A kutatók állkapocs-, fog- és végtagtöredékeket találtak a Loa folyó medencéjének két pontján, a Calama nevű bányaváros közelében.

A 2017 óta vizsgált egyik teljes fosszília valószínűleg 6-7 méter hosszú. A koponya nagyjából egyméteres, a fogak 8-10 centiméter hosszúak.

A kutatók a Journal of South American Earth Sciences című folyóiratban publikálták az eredményeiket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!