titkok

2020.07.12. 09:00

Új információk derültek ki a nácik által elkobzott műkincsekről

Hans Posse öt naplóját fejtették meg és digitalizálták – közölte a nürnbergi Német Nemzeti Múzeum.

Forrás: Shutterstock

A náci birodalom vezére Hans Possét bízta meg azzal, hogy állítsa össze a Linzbe tervezett Führermuseum művészeti gyűjteményét és az elkobzott műkincseket ossza szét a Német Birodalom múzeumaiban. A nürnbergi Német Nemzeti Múzeum először vizsgálta meg és digitalizálta Posse öt naplóját, melyekben szolgálati útjain tett tapasztalatait dokumentálta.

A szakértők szerint ezek új információkkal szolgálnak az elrabolt műalkotásokról, a nácik múzeumpolitikájáról és hozzájárulnak a műkincsek eredetkutatásához. Posse 1910-től 1942 decemberében bekövetkezett haláláig volt a Drezdai Galéria igazgatója. 1939 nyarán Hitler megbízásából a szomszédos országokban különböző náci raktárakhoz látogatott el, ahol lefoglalt és elrabolt műkincseket őriztek, valamint műkereskedőkkel, ügynökökkel és magángyűjtőkkel találkozott. Utazási naplói a náci műkincsrablás kulcsdokumentumai – mondta Birgit Schwarz bécsi művészettörténész és Posse-szakértő.

Az írásból látható, miként vált Posse, aki Hitler szerint Németország legjobb muzeológusa volt, a hitleri múzeumpolitika központi irányítójává

- fejtette ki Schwarz.

Az öt vékony dokumentum az 1980-as évek közepén került a Német Nemzeti Múzeum archívumába. „Ezek nem klasszikus értelemben vett naplók, inkább munkajegyzetek” – mondta Frederike Uhl, a projekt munkatársa. Posse mindig magánál hordta a füzeteket és jegyzeteket készített a műalkotásokról, áraikról és a kontaktszemélyekről. Írása egyes helyeken olvashatatlan és rejtélyes rövidítéseket tartalmaz.

Az elmúlt három évben Uhl és kollégája, Juliane Hamisch megfejtették a nehezen érthető bejegyzéseket és digitalizálták, így az első három kötet minden egyes oldala kommentárokkal ellátva elolvashatóvá vált az interneten.

„Az volt az alapötlet, hogy a naplók mindenki számára elérhetővé váljanak és érthetővé tegyék, hogy lehetséges a további kutatás”

- mondta Hamisch.

A projekt révén új ismeretekkel gazdagodtak az eredetkutatás terén, információkat szereztek Posse kapcsolati hálójáról, az egyes műalkotásokról és arról, hogy mikor, hol voltak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!