sikerül megmenteni a fajt?

2020.02.13. 22:57

Már négy borja született a Tanzániába visszatért orrszarvúpárnak

Tíz év alatt négy borjú óriási sikernek számít az orrszarvúak esetében.

Dvur Králové nad Labem, 2019. június 24. 2019. június 19-i kép kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvúakról (Diceros bicornis michaeli) a csehországi Dvur Králové nad Labem szafariparkjában. A cseh állatpark három orrszarvújához egy nõstény érkezett a Yorkshire angol megyei Flamingo Parkból, illetve egy hím Dániából. Az öt rinocéroszt június 23-án a prágai repülõtérrõl a ruandai Akagera Nemzeti Parkba szállították, hogy új populációt hozzanak létre a közép-afrikai országban, ahol legutóbb 2007-ben láttak vadon élõ kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvút. A szafaripark szerint a veszélyezetett alfaj teljes állománya mindössze hétszáz egyedet számlál. A kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú eredeti elõfordulási területe Etiópia, Szomália, Tanzánia és Kenya volt, az orvvadászat miatt azonban három nemzedék alatt kilencven százalékkal csökkent az állományuk. MTI/EPA/Martin Divisek

Forrás: MTI/EPA

Fotós: Martin Divisek

Már a negyedik borja született a Dvur Králové-i állatkertből 2009-ben Tanzániába telepített keskenyszájú orrszarvúnak – közölte a cseh intézmény kedden.

A világ legsikeresebb rinocéroszszaporító központja páratlan sikernek nevezte az orrszarvú-telepítési programot a tanzániai populáció megújítására. Az októberben született nőstény borjú szüleinek, Jamie-nek és Deborahnak 2011-ben, 2014-ben és 2017-ben született utóda, sőt Jamie-től két másik nőstény is fialt borjat 2016-ban.

„Négy csemete tíz év alatt tiszteletreméltó siker, főként ha figyelembe vesszük azt, hogy egy orrszarvú vemhessége 16 hónapig tart, és a borjaknak az anyával kell maradniuk egy ideig születésük után” – hangoztatta Premysl Rabas, az állatkert igazgatója.

Az állatkertből származó egyedek a kelet-afrikai keskenyszájú orrszavú alfajhoz tartoznak, amely a kihalás szélén áll. A cseh állatkert 2009 óta négy ilyen orrszavút küldött Tanzániába. Egy nőstény 2017-ben, egy évvel megérkezése után elpusztult egy sérülés következtében.

A keskenyszájú orrszavúk ősei az 1960-as években és az 1970-es évek elején érkeztek Afrikából a Dvur Králové-i állatkertbe. A Szaharától délre eső afrikai területeken az 1970-es években még 65 ezer keskenyszájú orrszarvú élt. A korlátlan vadászat és az orvvadászat miatt egyedszámuk 2300-ra csökkent 1993-ra. Az azóta meghozott fajvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a populáció mára már több mint ötezerre rúg. A kelet-afrikai keskenyszájú orrszavúk egyedszáma azonban csupán 900.

A borítókép illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!