Senki többet, harmadszor

2020.02.03. 14:11

Kalapács alá kerül a Rubik-kockából készült Mona Lisa

Miközben a párizsi Louvre Leonardo da Vinci páratlan évfordulós kiállításának ad otthon, a francia főváros egy másik Mona Lisa lázban is ég: február végén elárverezik a Rubik Mona Lisa című alkotást, amelyet 330 darab Rubik-kockából készített Invader utcaművész.

27 April 2018, Germany, Stuttgart: A man standing in front of a replica of the 'Mona Lisa' from Leonardo da Vinci. The gallery was opened of the 1 May 1843 as 'museum of educated art'. 175 years later, the gallery is celebrating its anniversary. Photo: Sina Schuldt/dpa

Forrás: dpa

Fotó: Sina Schuldt

Az Artcurial aukciósház február 23-i árverésén akár 120-150 ezer euróért is elkelhet a 2005-ben készült kép, amellyel Invader a világhírű festmény egy modern feldolgozását készítette el.

A műalkotást először viszik a műtárgypiacra a francia aukciósház Városi Művészet című árverésén.

A híres és rejtélyes Invader Bécset ábrázoló mozaikja májusban 356,2 ezer euróért kelt el az Artcurial árverésén.

A francia képzőművész, akinek az eredeti neve Franck Slama arról vált ismertté, hogy 33 ország 65 városának utcáit hódította meg alkotásaival. Legnagyobb méretű utcai installációját tavaly állította fel a párizsi Pompidou Központ közelében.

Invader 2004-ben állította először a Rubik-kockát az általa Rubicubism-nak nevezett művészete középpontjába. A kísérleti szakaszban készítette el a Mona Lisa-képét, amely az első darabja a művészettörténet legnagyszerűbb festményeinek Rubik-kockákból való megidézésének.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!