megpróbálják felkutatni

2019.12.17. 15:16

Odalett a SpaceX hordozórakétájának hővédő pajzsa

A SpaceX hordozórakétájának gyorsítófokozata rendben landolt, de a hővédő pajzsot nem sikerült befogni.

SpaceX founder Elon Musk addresses members of the media during a press conference announcing new developments of the Crew Dragon reusable spacecraft, at SpaceX headquarters in Hawthorne, California on October 10, 2019. (Photo by Philip Pacheco / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Philip Pacheco

Sikeresen landolt egy tengeri platformon hétfőn a SpaceX amerikai űripari vállalat Falcon 9 hordozórakétájának gyorsítófokozata, amely Föld körüli pályára állított egy műholdat, de az űrhajó hővédő pajzsként is szolgáló burkolatát nem sikerült befogni.

A vállalat Twitter-oldalán felvételt mutatott be arról, ahogyan a Falcon 9 hordozórakéta gyorsítófokozata landol az Atlanti-óceánban, Florida partjaitól nem messze lévő, irányítható tengeri platformon.

Ez a gyorsítófokozat eddig már kétszer vitt fel űrhajót az űrbe.

Elon Musk vállalata azt tervezte, hogy újra felhasználja az űrhajó orr-részének hővédő pajzsaként szolgáló, két részből álló burkolatát is. Ejtőernyővel kellett volna leereszkedniük hajók által kifeszített hatalmas hálókra. A vállalat tájékoztatása szerint azonban mindkét pajzs a tengerbe esett. Megpróbálják őket felkutatni, hogy a későbbiekben újra használhassák.

Ms. Tree and Ms. Chief narrowly missed catching the fairing halves—team is working to recover them for potential use on a future flight

A hővédő pajzs egy-egy darabja körülbelül hatmillió dollárba kerül, a hordozórakéta árának körülbelül tíz százalékát teszik ki.

A Falcon 9-est az amerikai légierő floridai, Cape Canaveral-i támaszpontjáról bocsátották fel. A hordozórakéta a Boeing vállalt által gyártott távközlési műholdat állított Föld körüli pályára. A műholdakat japán és szingapúri távközlési vállalatok fogják használni.

Borítókép: Elon Musk, a SpaceX vállalat alapítója 2019. október 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!