David Datuna nagy napja

2019.12.08. 22:02

Megette a kiállítás százhúszezer dollárt érő banánját egy látogató (videó)

A művészt nem vették őrizetbe, csak távozásra szólították fel.

Megette egy látogató Maurizio Cattelan alkotását, egy ragasztószalaggal falra erősített banánt a kortárs képzőművészeti Art Basel Miamiban rendezett kiállításán, ahol előzőleg egy francia műgyűjtő 120 ezer dollárért megvásárolta az olasz képzőművész Comedian (Komédiás) című művét.

A magát georgiai születésű New Yorkban élő képzőművésznek nevezett David Datuna Instagram oldalán közzétett videójában felfedte, hogy ő volt az elkövető, aki letépte a fehér falról a banánt és elfogyasztotta. „Performansz művészet, amelynek a címe +Éhes művészet+” – mondta, miközben lehúzta a gyümölcs héját és beleharapott. „Köszönöm, nagyon finom” – tette hozzá.

A videón jól hallható a többi látogató kuncogása, amint a galéria egy ideges illetékese átkíséri őt egy másik terembe.

„Nem semmisítette meg a műalkotást, a banán a gondolat” – mondta később Lucien Terra, a Perrotin Galéria illetékes igazgatója a Miami Herald napilapnak.

Datunát nem vették őrizetbe, csak távozásra szólították fel – tette hozzá.

A műalkotás értékét az eredetiség igazolásában adták meg – írta az újság. A banánt egyébként rendszeresen cserélik, amint rohad.

Datuna „előadása” után 15 perccel már új banánt ragasztottak a falra.

Maurizio Cattelan egyik leghíresebb műve egy 18 karátos arany vécé, amelyet annak idején felajánlott az elnökké választott Donald Trumpnak.

Az öt-hatmillió dollár értékűre becsült műalkotás szeptemberben ismét az érdeklődés középpontjába került, amikor ellopták az angliai Bleinheim-kastélyból.

Borítókép: wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!