nasa

2019.10.19. 08:00

Először hajtott végre űrsétát kizárólag női űrhajóscsapat

Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két amerikai űrhajósa a csaknem hét órásra nyúlt pénteki űrsétán az állomás akkumulátorait cserélte ki.

Nemzetközi Ûrállomás, 2019. október 18. A NASA által közreadott képen Christina Koch (b), Jessica Meir (j) és Andrew Morgan amerikai ûrhajósok a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomáson 2019. október 18-án. Ezen a napon Koch és Meir ûrsétát tett, hogy kicserélje az ûrállomás napelemes áramellátó rendszerének törött töltésvezérlõ egységét. Ez volt az elsõ, csak nõk által végrehajtott ûrséta. MTI/AP/NASA

Forrás: MTI / AP / NASA

Fotó: -

Meir és Koch a feladat elvégzése után biztonságosan visszatért az ISS fedélzetére.

„Vettem. A hővédő fedél zárva. Nagyszerű munka volt”

- dicsérte Stephanie Wilson, a houstoni űrközpont űrséta koordinátora a zsilipen éppen beszállt űrhajósokat.

A mostani űrsétával az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA deklarált célja a nemek közti egyenlőség elősegítése.

Koch egy októberi sajtótájékoztatóján mérföldkőnek nevezte az eseményt, és azt mondta, az űrséta sokak számára jelent majd inspirációt.

Sandra Magnus, a NASA egyik korábbi űrhajósa, aki 136 napot töltött az ISS-en a Reuters hírügynökségnek szintén kiemelte: nagyon fontos, hogy a fiatal nők ez alapján is tudjanak szerepmodelleket választani maguknak. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy az ilyen feladatok elsődleges feltétele mindenekelőtt a hozzáértés.

Az Egyesült Államok első női űrhajósa, aki űrsétát végzett, Kathy Sullivan ugyancsak üdvözölte az eseményt.

Először márciusban tettek kísérletet egy csak nőkből álló űrsétára, ezt azonban elhalasztották, mert az állomáson nem volt elegendő, mérethez illő űrruha.

Az ISS űrhajósai 2000 óta 221, a karbantartás miatt szükséges űrsétát tettek, ebből 43 alkalommal nő is volt a csapatban.

Borítókép: A NASA által közreadott képen Christina Koch (b), Jessica Meir (j) és Andrew Morgan amerikai űrhajósok a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson 2019. október 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!